Je třeba zvážit, co nám jmenování velvyslance v Moskvě přinese dobrého, míní prezident Pavel

Prezident Pavel po vystoupení v Evropském parlamentu (zdroj: ČT24)

O případném jmenování nového velvyslance v Rusku je třeba se bavit s vládou a zvážit všechna pro a proti, řekl prezident Petr Pavel České televizi. Zatímco ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) i premiér Petr Fiala (ODS) trvají na tom, že Česko by mělo ambasadora v Moskvě mít, prezident minulý týden uvedl, že si v tuto chvíli nedokáže obnovení postu představit. České televizi během své návštěvy Štrasburku řekl, že je třeba zhodnotit, co dobrého by tento krok Česku přinesl.

Velvyslancem v Rusku je oficiálně Vítězslav Pivoňka, který ale už několik měsíců pobývá v Česku. Diplomat Jiří Čistecký v Moskvě působí jako zástupce velvyslance.

„V tuto dobu vyměnit velvyslance, znamená žádat člověka, kterého obecně viníme z agrese na Ukrajině, na kterého je vydán mezinárodní zatykač (tedy Vladimira Putina – pozn. red.), o to, aby nám vyšel vstříc a jmenoval nám velvyslance,“ narážel Pavel na skutečnost, že velvyslance musí schválit přijímající stát.

„Nestaví nás to do úplně dobré pozice, když uvážíme, že agresi na Ukrajině jednoznačně odsuzujeme a Ukrajinu všemožně podporujeme v jejím spravedlivém boji o obnovu suverenity a územní celistvosti,“ dodal prezident.

„Je na místě, abychom se bavili především s vládou, co nám takový krok může přinést dobrého a zvážit všechna pro a proti. A teprve potom učinit rozhodnutí,“ řekl Pavel s tím, že mu Lipavský slíbil podklady s důvody, proč je podle něj takový krok vhodný. „Až takovou analýzu dostanu, tak si o tom rád promluvím s premiérem, abychom se dohodli na dalším postupu.“

Lipavský i Fiala velvyslance v Rusku chtějí

Šéf diplomacie Lipavský připustil, že vztahy mezi zeměmi jsou velice špatné. „Ale neznamená to, že bychom měli nějakým způsobem oslabovat naše působení v Moskvě. Je to asi jako kdybyste měli fotbalový mančaft bez kapitána,“ řekl ve středu a zopakoval, že klíčoví strategičtí spojenci, jako Velká Británie, Spojené státy, Francie či Německo, velvyslance v Moskvě mají.

Zhoršení vzájemných vztahů začalo podle Lipavského předloňským zjištěním českých tajných služeb a vyšetřovatelů, že do výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni agenti ruských tajných služeb. Česko se také aktivně zapojuje do podpory Ruskem napadené Ukrajiny.

„Obecně jsem přesvědčen, že Česká republika má postupovat v zahraniční politice a ve věci svého diplomatického zastoupení v zahraničí morálně, odpovědně, ale také racionálně. A má se chovat tak, aby to bylo i v souladu s tím, jak se chovají její spojenci a partneři,“ řekl ve středu Fiala.

„Mnohokrát se v minulosti ukázalo, že mít velvyslance i v zemi, se kterou nemáme zrovna nejlepší vztahy nebo která je v mnoha směrech problematická, má spoustu výhod,“ doplnil premiér. Umožňuje to podle něj sledovat hodnoty lidských práv či mezinárodního řádu, na kterých Česku záleží. Jako příklady zmínil dlouholeté zastoupení Česka na úrovni velvyslankyně v Sýrii nebo velvyslance v Bělorusku.

Ministerstvo zahraničí mezitím oznámilo jména několika nových velvyslanců. Ambasadorem v Číně se stane Martin Tomčo, velvyslancem ve Slovinsku Jiří Kuděla. Resort dále potvrdil dřívější informace, že novým velvyslancem v Kyjevě bude Radek Pech a ve Varšavě Břetislav Dančák.

Celý rozhovor s prezidentem Petrem Pavlem ve videu v úvodu článku.