Je potřeba, aby si lidé mohli koupit kvalitní potraviny za přijatelnou cenu, řekl Fiala po jednání se zástupci oboru

Události: Ceny potravin (zdroj: ČT24)

Firmy mají velké zisky, je třeba to poznat na cenách. Po jednání s potravináři na mezinárodním agrosalonu Země živitelka to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Dodal, že je potřeba, aby si lidé mohli koupit kvalitní potraviny za přijatelnou cenu. Předseda vlády už ve svém projevu při zahájení akce řekl, že kvůli klesajícím nákladům čeká zlevnění potravin a předpokládá rovněž, že potravináři mimořádné zisky z loňska investují. Podle ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) nesmí být marže nepřiměřené. Vláda bude také apelovat na řetězce, aby nabízely více českých potravin.

Předseda vlády poznamenal, že klesají ceny másla, cukru i mléka. Zlevnit ale musejí podle něj i další potraviny. „Je tu pozitivní trend, meziroční růst cen potravin se v červenci snížil na jednociferné hodnoty. Vysoké ceny potravin trápí české občany. Nesnažím se poukazovat na viníky, ale jde o to, aby lidé mohli jít do obchodu a koupit kvalitní české potraviny za přijatelnou cenu,“ řekl premiér. Podle něj se vyplácí, že vláda vyvíjí systematický tlak na všechny články obchodního řetězce. Inflace v Česku zpomaluje. 

Některé potravinářské firmy, které loni mluvily o vysokých nákladech a žádaly vládní pomoc, mají za loňský rok podle premiéra „opravdu rekordní zisky“. „A jestliže vidíme vysoké zisky, musí to pocítit občané. Tlak na všechny části dodavatelského řetězce musí pokračovat,“ zdůraznil Fiala.

Ke zlevnění domácí produkce potravin podle něj přispěje i to, když potravináři a zemědělci loňské mimořádné zisky znovu investují.

Meziroční nárůst zisku o 120 nebo sedmdesát procent označil Fiala za velmi výrazný. „A tomu musí odpovídat to, že ceny potravin v obchodech budou klesat. Vláda není cenotvorným orgánem, ale naší povinností je mluvit se všemi a vytvářet přiměřený nátlak na to, aby existovala rovnováha mezi ziskem, marží a cenou potraviny,“ řekl premiér.

„Ti, kteří patří k největším podnikům tohoto typu v České republice – a do jisté míry mi připadá i nevkusné, když majitel takovýchto firem vyčítá vládě, že nic nedělá s cenami potravin – on by mohl jediným rozhodnutím ve svých koncernech dosáhnout toho, že lidé budou mít potraviny levnější,“ dodal Fiala. Na dotaz ČTK pak potvrdil, že má na mysli šéfa ANO Andreje Babiše. Babiš dříve vlastnil Agrofert, pak ho převedl do svěřenských fondů.

Mluvčí společnosti Pavel Heřmanský v reakci na to uvedl, že Agrofert nemá takovou tržní sílu, aby ovlivnil koncové ceny na maloobchodním trhu, neurčuje ceny v obchodech. „Mrzí nás útoky vrcholných politiků na soukromou společnost v rámci jejich politického boje,“ dodal.

Fiala a Výborný jednali o cenách potravin (zdroj: ČT24)

Znásobené zisky

Koncernu Agrofert stoupl loni konsolidovaný zisk víc než dvojnásobně na 12,97 miliardy korun. Vzrostl o 124 procent oproti 5,8 miliardy korun v roce 2021. Tržby skupiny vzrostly loni o 33 procent na 245 miliard korun. Mlékárna Olma z koncernu loni zvýšila tržby o pětinu na rekordních 4,418 miliardy korun. Čistý zisk jí v roce 2022 vzrostl o čtyři procenta na 215,8 milionu korun, což je také nejvyšší hodnota v historii této společnosti.

Největší česká pekárenská společnost Penam z holdingu Agrofert loni zvýšila tržby o 1,8 miliardy korun na 6,3 miliardy. Čistý zisk společnosti vzrostl o 54 milionů korun, tedy o 57 procent na 150 milionů korun.

Firmě Vodňanská drůbež z koncernu Agrofert vzrostl loni meziročně zisk po zdanění o 165 procent na 240,8 milionu korun. Zisk před zdaněním stoupl podobně, téměř na tři sta milionů. Tržby vzrostly o pětinu na 6,94 miliardy korun, z toho 6,1 miliardy byly tržby v Česku. Vyplývá to z výročních zpráv.

„Agrofert a další podobné firmy tady naprosto zásadně ovlivňují ceny potravin. Velmi často tvoří třeba 30, 40, 50 procent dodávek jednoho typu potravin, a to nemůžete nahradit žádným jiným zdrojem. Tito dominantní výrobci si diktují ceny, diktují si dodavatelské podmínky,“ míní prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Schůzky se zúčastnili generální ředitel Madety Milan Teplý, prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová či zástupci Svazu pekařů a cukrářů v ČR a Českého svazu zpracovatelů masa.

Tempo meziroční inflace v červenci opět zpomalilo, spotřebitelské ceny meziročně stouply o 8,8 procenta z červnových 9,7 procenta. Kladný vliv na to měly zejména ceny potravin, informoval na webu Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny potravin proti červnu klesly o 0,8 procenta, meziročně byly vyšší o 9,5 procenta.

Studio ČT24: Karel Pilčík k cenám potravin (zdroj: ČT24)

Cena vepřového a hovězího masa

Večeřová už v polovině srpna řekla, že ceny potravin v Česku budou zbytek roku dál klesat. Výjimkou je vepřové maso; jeho cena se řídí podle německé burzy, kde pořád roste, dodala.

„Cenu vepřového masa nám určuje německá burza, takže vůbec není pravda, že bychom si tvořili v Česku ceny vepřového masa. Každou středu nám burza řekne, za kolik se bude nakupovat od pondělka příštího týdne,“ řekl předseda představenstva Českého svazu zpracovatelů masa Karel Pilčík a dodal, že čím je koruna slabší, tím více se maso zdražuje.

Z toho důvodu je podle Pilčíka velmi obtížné odhadnout, jakým směrem se bude cena vepřového masa vyvíjet. „Vepřové maso je vyloženě závislé na tom, co se děje v Evropě,“ doplnil potravinář.

„Je potřeba říct, že hovězí maso se zdražilo tak před dvěma roky a ta cena se drží,“ říká Pilčík. Podle něj je Česká republika soběstačná v dodávkách hovězího masa, ale v případě vepřového pokrývají místní producenti spotřebu jen ze čtyřiceti procent a osm procent jejich produktů jde na vývoz do Polska a částečně i do Německa. 

Situací na trhu argumentují i chovatelé ovcí a koz. „Prodejní ceny neurčujeme my, ale určují je obchodníci, co od nás vykupují. Takže obchodník, když řekne, že mi vykoupí za tolik, tak já buď musím prodat, nebo neprodám. Když neprodám, tak mi zase vzrostou náklady, protože to musím krmit dál, starat se o to dál,“ řekl chovatel ovcí a předseda Svazu chovatelů ovcí a koz pro Jihočeský kraj Jan Vejčík.

Tomáš Maier hovořil o cenách potravin (zdroj: ČT24)

Jednání se zástupci obchodních řetězců

Podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala by vláda měla jednat i s obchodními řetězci, kteří prvovýrobcům jako dodavatelům diktují ceny. „Jejich filozofie je co nejlevněji koupit a nejdráže prodat,“ řekl. Upozornil, že to může vést i k vytlačování producentů z trhu v době, kdy dlouhodobě klesají stavy například v chovech prasat nebo z české krajiny mizí ovocné sady.

Kritizoval také situaci, kdy poradcem ministra průmyslu a obchodu Josefa Síkely (STAN) je prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza, který zastupuje obchodníky. Poznamenal, že například v Německu by něco takového nebylo představitelné.

Výborný ve čtvrtek řekl, že začátkem září se sejde se zemědělci, potravináři i zástupci řetězců a bude s nimi jednat o maržích a cenách.