Je důležité, aby Balkán byl a zůstal bezpečným regionem, řekl Pavel po jednání s prezidentem Severní Makedonie

Brífink prezidentů Petra Pavla a Steva Pendarovského (zdroj: ČT24)

Česko má přirozený zájem o bezpečnost na Balkáně i z hlediska stability v Evropě. Po jednání se svým protějškem ze Severní Makedonie Stevem Pendarovským na Pražském hradě to řekl český prezident Petr Pavel. Pendarovského v úterý dopoledne přijal s vojenskými poctami. Pozvání do Česka má podle Hradu především vyjádřit podporu ve směřování země do Evropské unie. Pendarovski se v úterý v Praze setká ještě s premiérem Petrem Fialou (ODS) i vedením obou komor parlamentu.

„Vzhledem k tomu, že sám mám s bezpečnostní situací na Balkáně určitou zkušenost, tak vím, jak je i pro nás důležité, aby tento region bezpečným byl a zůstal,“ řekl po jednání Pavel. „Balkán je historicky složité území etnickým složením i tím, že je křižovatkou různých vlivů,“ uvedl. Jde o zájmy Ruska, Číny, arabských zemí či Turecka, takže je složité hledat v tomto mixu správou cestu, připustil český prezident.

Vyzdvihl, že se podařilo dovést do úspěšného konce vstup Severní Makedonie do NATO. „Nyní podporujeme Severní Makedonii v úsilí o vstup do Evropské unie. Není bezpečnosti bez ekonomické prosperity a stability, vnímáme to jako vzájemně se doplňující úsilí,“ prohlásil. Česká republika má zájem na Balkánu plně integrovaném do EU a NATO, což mají obě země společné, dodal.

Pavel také zmínil, že Severní Makedonie je důležitá pro zvládání migrace. „I proto se na jejím území vystřídalo více než 1800 českých policistů, kteří pomáhali chránit hranici proti nelegální migraci,“ poznamenal.

Pendarovski ocenil českou podporu při evropské integraci nejen v době českého předsednictví v Evropské unii. Vyzdvihl také to, že Česko bylo prvním státem, který nabídl Severní Makedonii konkrétní pomoc při migrační krizi a pandemii covidu-19.

Česko se podle Pavla snaží přispívat k lepšímu dialogu mezi Severní Makedonií a Bulharskem. „Česká republika v tomto ohledu už podnikla několik projektů v rámci lepší komunikace mezi občany a institucemi, v tuto chvíli připravuje další větší projekt ve spolupráci se zastoupením EU v Severní Makedonii, který by měl k dialogu pomoci,“ řekl.

Prezidenti se dotkli i ekonomické spolupráce, Pavel ocenil, že se vrací na úroveň z doby před koronavirovou pandemií. Podle Pendarovského je velký potenciál v obchodních vztazích v oblastech energetiky, dopravy, informačních technologií, zemědělství, potravinářství a v ochraně životního prostředí.

Fiala s Pendarovským hovořil o vstupu do EU

Pendarovski měl dále na programu schůzku s vedením Senátu a sněmovny. Na setkání chyběl šéf horní komory Miloš Vystrčil (ODS), který měl pozitivní antigenní test na covid-19 a do výsledku PCR testu ruší pracovní program vyžadující osobní účast. Při přijetí Pendarovského Vystrčila zastoupila místopředsedkyně Jitka Seitlová (KDU-ČSL).

Mezi hlavní témata společného jednání patřily podpora Česka v úsilí Severní Makedonie o vstup do Evropské unie, vliv Ruska a Číny na region západního Balkánu či nedávná návštěva senátního hospodářského výboru v Severní Makedonii. 

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) označila integraci západního Balkánu do EU za jednu z priorit zahraniční politiky Česka. „Síla Evropy je v celku,“ zdůraznila. Šéf sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09) doplnil, že na Balkán nelze zapomínat. „Rusko tam tvrdě prosazuje své zájmy. Jednání s prezidentem Pendarovským ukazuje sílu jednoty Evropy,“ uvedl.

Pendarovski se poté sešel v Kramářově vile s premiérem Petrem Fialou (ODS), se kterým jednal o cestě Severní Makedonie do Evropské unie či o rozvoji vzájemné obchodní a ekonomické spolupráce. Fiala potvrdil, že Česko členství Severní Makedonie v Evropské unii podporuje. „Pokud nebude EU silná na západním Balkáně, svůj vliv tam posílí Rusko a Čína, což není v našem zájmu,“ napsal premiér na sociální síti X.

„Mluvili jsme o obchodní spolupráci, především v energetice, automobilovém průmyslu a v zemědělství. V Severní Makedonii působí řada českých firem, i proto chceme vzájemnou spolupráci prohloubit,“ doplnil Fiala. 

Přístupová jednání

Severní Makedonie je kandidátem na členství v Evropské unii osmnáct let, kvůli odporu Řecka a poté Bulharska ale dlouho čekala na zahájení přístupových jednání, která začala loni. Česko se o vstup západobalkánských zemí do EU aktivně zasazuje i proto, aby region nebyl nestabilní kvůli etnickému napětí či rostoucímu vlivu Číny a Ruska.

Česko podle Hradu zároveň oceňuje přístup země k ukrajinské krizi, její dodávky zbraní a vojenského materiálu Ruskem napadené zemi. Země v posledních letech také spolupracovaly na řešení bezpečnosti a migrace. Severní Makedonie byla jednou z hlavních tranzitních zemí při migrační krizi, představuje zároveň nárazníkovou zónu před vnější hranicí EU.

Cílem návštěvy Pendarovského v Česku je také podpora obchodu, vzájemná bilance je aktuálně pro tuzemsko negativní. Severomakedonská hlava státu má zájem i o podporu investic a příležitostí pro české firmy, a to hlavně v energetice či obraně. Pro Severní Makedonii například zajišťuje státní podnik LOM Praha modernizaci vrtulníků ruské výroby.

Severomakedonský prezident navštívil Prahu naposled před necelými pěti lety, tehdy Ďorge Ivanov jednal s Milošem Zemanem. Pendarovski je v úřadu od roku 2019.