Izrael varuje před agenty Hamásu v Evropě. K větším bezpečnostním opatřením v Česku zatím není důvod

Události: Bezpečnostní situace v Česku (zdroj: ČT24)

Eurokomisařka pro vnitřní záležitosti v týdnu varovala před rizikem islamistických útoků v Evropě během Vánoc. Teď na nebezpečí spojené s teroristy upozorňuje také Izrael. Dvacet zemí včetně Česka dostalo dopis s varováním před rostoucí aktivitou agentů Hamásu. Podle ministerstva vnitra se situace v Česku dosud nezhoršila, a tak bezpečnostní opatření v ulicích zatím nezpřísní.

Izraelské ministerstvo pro záležitosti diaspory v dopise evropským státníkům podle listu Jerusalem post tvrdí, že volání po násilí proti Židům po celém světě se zvýšilo až 120 procent. „Krvežíznivost Hamásu se bohužel neomezuje jen na Izrael a Židy, ale rozšiřuje se i na Evropu a křesťany. Chci vám připomenout, že v minulosti členové Hamásu vyjadřovali islámský záměr dobýt Evropu,“ varoval ministr Amichai Chikli.

Kromě osobní výzvy se ale v dopise objevují i konkrétní důkazy o tom, kteří jednotlivci nebo organizace v minulosti podporovali teroristickou organizaci. „Hamás operuje po mnoho let po celém světě, hlavně prostřednictvím tajných humanitárních darů,“ uvedl vedoucí oddělení výzkumu a zahraničních vztahů na ministerstvu pro záležitosti diaspory Tzur Bar-Oz.

„Jde o jednu z mnoha vstupních informací. Ty jsou klíčové proto, abychom nastavili síly a prostředky v rámci bezpečnostního opatření,“ uvedl mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Hlídky jsou stabilně u izraelské ambasády v Praze, namátkově se pohybují v okolí židovského města, synagog ale i mešit. Policisté se zaměřují také na vánoční trhy, které jsou potenciálním místem teroristických útoků a cílem takzvaných vlků samotářů.

Tajné služby intenzivně pracují

„Tito vlci samotáři útočili hlavně v západní Evropě, kde jsou velké muslimské komunity, v jejichž rámci mohou být i radikálové, nicméně v kontextu České republiky a vzhledem ke struktuře zdejších muslimských komunit, které jsou velmi malé, to nepokládám za úplně pravděpodobné,“ podotýká politolog a odborník na Blízký východ Marek Čejka.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) pracují intenzivně i tajné služby. „Z podstaty věci není možné sdělovat detaily, nicméně můžeme říci, že bezpečnostní situace v Česku se nezhoršila,“ uvedl Rakušan.

I proto zatím podle ministra vnitra i policie není nutné jakkoli zvyšovat bezpečnostní opatření. V Česku stále platí první stupeň teroristické hrozby.