Horké dny budou pokračovat i o víkendu. V sobotu může být až 37 stupňů

Události: Výhled počasí (zdroj: ČT24)

Víkend v Česku má být převážně slunečný a velmi teplý. V sobotu se mohou teploty zejména v Čechách dostat až na 37 stupňů Celsia. V neděli se pak budou maxima pohybovat zřejmě kolem 35 stupňů. V závěru víkendu se ale mohou od západu místy objevit přeháňky nebo bouřky. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Meteorologové rovněž varují, že během čtvrtka se na Moravě a ve Slezsku místy vyskytnou bouřky, které mohou být silné, doprovázené přívalovým deštěm a ojediněle i kroupami.

Teploty by měly být ve čtvrtek spíše mírnější s maximy mezi 24 a 28 stupni Celsia. „Oblaky i srážky budou od západu ubývat a večer bude slunečno na celém území,“ uvedli meteorologové na Facebooku.

Od čtvrteční 11. hodiny však platí varování před bouřkami pro Olomoucký, Jihomoravský, Zlínský a Moravskoslezský kraj. Bouřky by měly postupovat na východ. Neměly by hrozit výrazné nárazy větru.

„Ještě než dorazí další vlna veder, je před námi poměrně osvěžující noc,“ řekl meteorolog ČT Michal Žák. „Zejména pro obyvatele velkých měst je to dobrá zpráva, protože se jim bude spát lépe,“ doplnil.

V pátek budou minima během noci kolem patnácti stupňů, ale v údolích mohou klesnout až pod deset. Přes den má být jasno až polojasno, postupně ale nejspíš oblačnosti přibude. Ojediněle se mohou vyskytnout přeháňky, zejména na horách. Nejvyšší teploty se už zřejmě dostanou přes tropickou třicítku, maxima čekají meteorologové okolo 31 stupňů. Na východě a severovýchodě ale bude spíš chladněji, a to kolem 26 stupňů.

Sobota bude podle výhledu horkým letním dnem. Má být jasno až polojasno, nejvyšší denní teploty se nejspíš vyšplhají na 29 až 34 stupňů Celsia, v Čechách až na 37 stupňů. Od 11. hodiny do večera bude platit výstraha před vysokými teplotami. „V sobotu v západní polovině Česka teploty vzduchu vystoupí většinou nad 34 stupňů Celsia, ve východní polovině nad 31 stupňů Celsia,“ uvedl ČHMÚ. 

V souvislosti s vysokými teplotami se v sobotu zvýší nebezpečí vzniku požárů. V západní polovině republiky bude platit vysoký stupeň nebezpečí, varování potrvá do odvolání. Noc ze soboty na neděli bude místy tropická s minimy i nad dvaceti stupni.

Podobné to má být zpočátku i v neděli, ačkoliv v severozápadní polovině Čech s nižšími teplotami, a to kolem 27 stupňů. Postupně se ale od západu zatáhne a místy zaprší, v bouřkách může také přechodně zesílit vítr, který má být jinak o víkendu slabý, ukazuje předpověď.

Také začátek příštího týdne má být teplý, maxima se zřejmě budou dále dostávat přes třicet stupňů. Vyloučené nejsou ojedinělé přeháňky nebo bouřky, ale obloha by jinak měla být spíše jasná.

Dermatoložka Simona Michalčová o opalování a UV záření (zdroj: ČT24)

Škody po bouřkách

Po bouřkách v tomto týdnu lidé na pojišťovny zatím nahlásili desítky pojistných událostí. České televizi to potvrdily oslovené pojišťovny. Kooperativa, Allianz a Uniqua evidují od klientů k dnešnímu odpoledni asi dvě stě hlášení.

Škody způsobila hlavně vichřice, která poškodila střechy. Spadlé větve pak poničily auta. Pojišťovny lidem vyplatí miliony korun.