Epidemie v Česku dál zrychluje. Případná opatření by podle Babiše byla lokální

V Česku v pondělí přibylo nejvíce potvrzených případů nákazy koronavirem od začátku června. Laboratoře jich odhalily 391. Současně přibývá hospitalizovaných. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zatím nejsou v plánu žádná celoplošná opatření. Pokud by nějaká byla přijímána, půjde podle něj o lokální restrikce, uvedl pro ČT.

On-line přenos

Koronavirus – září

  • 14:03

    Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

  • 13:30

    Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

  • 13:29

    Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.

Incidenční číslo, které ukazuje týdenní počet nově nakažených v přepočtu na sto tisíc obyvatel, stouplo z 16 na 18. Roste i reprodukční číslo udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného.

V mezitýdenním srovnání byl pondělní počet nově nakažených o zhruba 150 vyšší. Více odhalených případů za jeden den eviduje ministerstvo zdravotnictví naposledy 3. června, a to 425. Vláda podle Babiše očekává další růst počtu nakažených. Uvedl, že nejvíce je nyní sledována situace v Karlovarském kraji, kde je epidemická situace nejhorší. Dodal, že pokud by byla přijímána opatření proti šíření koronaviru, půjde o lokální restrikce.

O situaci Babiš v úterý ráno mluvil s hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou. „Hygiena nyní čeká na výsledky testování ve školách. Potom se to vyhodnotí a rozhodne. V tuto chvíli není návrh na žádné opatření, ale pokud, jak jsem to pochopil od paní hygieničky, by byl, tak by to bylo lokálně podle výskytu. V tuto chvíli ale není nic na stole,“ řekl.

V nemocnicích leželo s covidem-19 v pondělí 82 pacientů, o den dříve 64. Více hospitalizovaných bylo naposledy 22. června. „Situace v nemocnicích je úplně jiná než minulý rok. Celkově to sice stoupá, ale není tam takové nebezpečí, jaké jsme zažili v březnu nebo říjnu,“ okomentoval premiér.

Premiér Andrej Babiš k epidemické situaci (zdroj: ČT24)

„Očekával jsem, že se situace může po prázdninách zhoršit. Neříkám, že je to jenom otázka návratu dětí do školy, ale obecně otázka návratu společnosti do nějakého normálního režimu, větší mobilita lidí,“ komentoval pak současný vývoj epidemie ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Reprodukční číslo vzrostlo z 1,26 na 1,36. Vyšší hodnoty dosáhlo naposledy v polovině července. Nad hodnotou jedna, která představuje předěl mezi zrychlováním a zpomalováním šíření infekce, se drží třináctý den v řadě.

V mezitýdenním srovnání se nárůsty počtu nových případů zvyšují osm dní v řadě. Za celý minulý týden evidují statistiky 1743 nově nakažených, zatímco o týden dříve to bylo 1307. V minulém týdnu se počty pozitivních testů vyšplhaly těsně nad 300 ve čtvrtek a v pátek. Od začátku loňského března, kdy se v Česku objevily první případy covidu-19, bylo v zemi potvrzeno přes 1,68 milionu případů. Většina nakažených se vyléčila, 30 408 lidí s nemocí zemřelo.

V Karlovarském kraji, kde je epidemická situace nyní nejméně příznivá, za poslední týden připadá 33 nově odhalených případů na sto tisíc obyvatel. Následuje Praha s počtem 29 a Jihočeský kraj s 22. Naopak nejnižší incidenční číslo má Královéhradecký kraj. Na sto tisíc obyvatel tam připadá osm nových případů za poslední týden.

Očkování má ukončené 54 procent lidí

Zdravotníci v pondělí aplikovali 15 819 dávek vakcíny, zhruba o 12 tisíc méně než o týden dříve. Celkem bylo za dobu očkování podáno necelých 11,56 milionu dávek. Plně naočkovaných je v zemi téměř 5,79 milionu lidí. To je přibližně 54 procent celkové populace České republiky. Ministr Vojtěch v neděli pro ČT uvedl, že zrušit nošení roušek a další opatření pro hromadné akce bude možné, až se naočkuje asi 75 procent populace. Dosažení takového stavu odhaduje na podzim.

Babiš nyní považuje za důležité apelovat na lidi starší 65 let, aby se nechali očkovat. Relativně velký počet jich podle něj vakcínu stále nedostal. Připomněl v této souvislosti novou motivaci pro praktické lékaře, aby se snažili starší lidi přemluvit. Za prvoočkované pacienty starší 65 let mají od září bonus 380 korun.

Laboratoře v pondělí provedly přes 84 tisíc testů, asi o tisícovku víc než ve stejný den v předchozím týdnu. U preventivních a plošných testů, které tvoří jejich naprostou většinu, podíl potvrzených případů vzrostl proti předchozímu pondělí z 0,14 na 0,2 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou testováni třeba lidé s příznaky, podíl stoupl z 1,22 na 2,78 procenta. V případě epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se zvýšil z 0,81 na 0,99 procenta.

Bezpečné prostředí na pracovišti

Druhé kolo plošného testování absolvovaly v pondělí školy. Výsledky chce ministerstvo zdravotnictví představit příští týden, až bude mít data ze všech tří naplánovaných termínů testů. Dosavadní data podle mluvčí Martiny Čovbanové ukazují, že nákaza žádnou školu ve velkém neohrožuje a situace je příznivá.

Zatím naposledy mají žáci testy podstoupit ve čtvrtek 9. září. O případném dalším testování by mělo ministerstvo podle dřívějších informací rozhodnout na základě výsledků z prvních dvou termínů testů na začátku září.

Plošné testování v zaměstnání proti tomu už povinné není, a to od 1. července. Výjimka platí pro zaměstnance, kteří byli v posledních 14 dnech v zahraničí a nemají dva týdny od ukončeného očkování.

Podle advokátky Marie Janšové z advokátní kanceláře Legalité má nyní mnoho zaměstnavatelů obavy, aby zaměstnanci, kteří se vrací z dovolené či velkých hromadných akcí, nezavlekli nákazu na pracoviště. „S mnohými zaměstnavateli diskutujeme, jaké jsou možnosti zavedení případného povinného testování na pracovišti,“ řekla pro ČT. Dodala, že si je vědoma, že někde už taková pravidla platí.

Přijímání podobných opatření podle ní může najít právní oporu v oblasti Bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP). „Kdy zaměstnavatelé mají, zjednodušeně řečeno, povinnost neustále vyhodnocovat a analyzovat rizika, která jsou na pracovištích, a přijímat opatření k jejich odstranění nebo minimalizaci,“ vysvětlila.

Zdůraznila ale, že opatření lze zavést pouze za jistých okolností a po důkladném zvážení situace. „Je ale potřeba, aby tomuto rozhodnutí předcházela analýza rizik na konkrétním pracovišti,“ dodala.

Studio ČT24: Advokátka Janšová o bezpečnosti v práci v souvislosti s covidem-19 (zdroj: ČT24)