Až patnáct tisíc lidí zemřít nemuselo, řekl Prymula. Kritizoval nízkou očkovanost seniorů

Roman Prymula hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Epidemiolog Roman Prymula v Interview ČT24 řekl, že na covid-19 nemuselo v Česku zemřít až patnáct tisíc lidí, kdyby byla přijata přísnější opatření proti šíření nákazy. Myslí si také, že se v tuzemsku nepodaří proočkovat 75 procent populace. Řekl to v souvislosti s tím, že by podle ministra zdravotnictví měli lidé roušky a respirátory definitivně odložit ve chvíli, kdy se Česko na takové číslo dostane. Jako problém označil nedostatečnou proočkovanost populace starší šedesáti let.

Vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), že Češi odloží respirátory až ve chvíli, kdy bude proočkováno 75 procent populace, tedy na konci podzimu, označil Prymula za riskantní prohlášení. „Vidíme, že dochází k poměrně prudkému zpomalování (očkování), jsme někde na 57 procentech. To znamená, že posun na 75 procent v kategorii osob, které očkování odmítají, nebo jsou hodně váhavé, je nelehký,“ upozornil. 

Podle Prymuly se číslo 75 procent bude muset kombinovat s počtem lidí, kteří covid prodělali. „Myslím si, že se nepodaří proočkovat 75 procent,“ dodal. 

K uznávání protilátek Prymula řekl, že jde o složitou problematiku. „Já myslím, že bychom se měli shodnout na tom, že lidé, kteří covid prodělali, by měli dostat jenom jednu dávku (vakcíny), protože to je dostatečné. Jestli ale uznat, že tito lidé jsou imunní a nemuseli by být testováni, to už je věc mnohem diskutabilnější,“ upozornil. 

V posledních dnech nakažených koronavirem v Česku přibývá. Podle Prymuly však tento nárůst není exponenciální. „Ale když se srovnají poslední dva týdny, tak jednoznačně ten poslední dominuje, a v posledních dnech, to znamená čtvrtek a pátek, kdy se testovalo maximálně, vidíme hodnoty přes tři sta (nových případů),“ řekl. 

Klidnější podzim

Prymula věří, že podzimní situace nebude tak dramatická, jako tomu bylo loni na podzim nebo letos na jaře. „V Evropě vidíme, že dochází k poměrně masivnímu nárůstu, že už tady čtvrtá vlna v řadě zemí je. Třeba v Izraeli je to poměrně překvapivé. Na druhou stanu, myslím si, že u nás počet osob, které nemoc prodělaly, je vysoký,“ zmínil s tím, že by to mohlo být i násobně víc, než uvádí statistiky. Myslí si také, že Česko je jednou z nejpromořenějších zemí na světě.

Zdá se, že jsme jednou z nejpromořenějších zemí na světě. Byla tady spousta zemřelých. Logicky jsme tady tak museli mít počty zasažených, které mohly dosahovat přes padesát procent populace.
Roman Prymula
epidemiolog

Prymula upozornil, že Česku se nedaří proočkovat více seniorů, kteří jsou nejohroženější skupinou. Jako příklad uvedl Velkou Británii, kde je podle něj věková populace 60+ už dávno proočkovaná. „Myslím, že se to jasně projevuje v počtu zemřelých nebo těžkých průběhů,“ dodal. 

Virus nezmizí, budeme s ním muset žít, říká Prymula

Na otázku, zda vůbec někdy Češi budou moci definitivně zahodit roušky a respirátory, epidemiolog odpověděl, že se lidé budou muset naučit s virem žít. „Ten virus nezmizí. Ale pokud tady bude slušná proočkovanost v kombinaci s těmi, kteří to (covid) prodělali, tak si myslím, že ty roušky brzo sundáme. S tím nebudeme žít napořád,“ míní. Dodal ale, že zřejmě budou skupiny lidí, kteří budou ochranu dýchacích cest nosit dál, například senioři nebo lidé se sníženou imunitou. 

Důkazem toho, že roušky a respirátory mají velký význam, je fakt, že v zimním období vůbec nebyla chřipková epidemie. Prymula ale připomněl, že mnohem lepší je nechat se proti chřipce naočkovat než neustále nosit ochranu dýchacích cest.  

Prymula: Až 15 tisíc lidí zemřít nemuselo

Prymula také zmínil, že v Česku bude provedena analýza, která by měla odpovědět například na to, kolik lidí přesně zemřelo přímo na covid nebo s covidem. „Na druhou stranu to už nemá velký praktický význam, navíc ve všech případech se to definitivně určit nedá. Určitě ale není pravdou, že v tom je spousta lidí z autonehod a spousta těch, kteří zemřeli třeba při násilném trestném činu, a byli na covid pozitivní,“ řekl.

Údajně se podle epidemiologa nedá říct přesně, kolik lidí zemřelo zbytečně. Tím je myšleno, že zemřeli například kvůli špatným rozhodnutím politiků. „Podle mě až takových patnáct tisíc lidí zemřít nemuselo, pokud by tady v tu chvíli byla restriktivnější opatření,“ uvedl. 

Prymula se vyjádřil také k odmítání očkování proti covidu a jeho zpochybňování: „Bohužel tady jsou vysoká procenta osob v populaci, které prakticky nejde přesvědčit. Oni mají svoji pravdu, myslí si, že očkování přinese neplodnost, že budou ovládáni 5G sítěmi, že budou očipováni a tak dále. S tím se poměrně těžko bojuje.“

Velký význam má podle epidemiologa také očkování dětí. Zmínil však, že by mělo přijít až poté, co budou naočkovány rizikové skupiny. Prymula také odmítl, že očkování může způsobit neplodnost.