Dvojice vyhoštěných Čechů opustila Rusko a míří do vlasti

Dvojice Čechů, které Moskva vyhostila ze země v reakci na vyhoštění dvou ruských diplomatů z Česka, už opustila Rusko a vrací se do vlasti. Informovala o tom mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Oba občané Česka měli k opuštění ruského území čas do půlnoci. Podle ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka se jedná o dvě ženy, jedna má status diplomata.

„Dvojice vyhoštěných opustila území Ruské federace a pokračuje v cestě do České republiky,“ řekla Štíchová. Neupřesnila, kdy mají dorazit do Česka. Vzhledem k absenci leteckých linek mezi Moskvou a Prahou kvůli pandemii koronaviru se vyhoštění vracejí autem.

„Odjezd obou pracovníků proběhl bez problémů, pokud pomineme tu zrychlenou proceduru,“ řekl mluvčí českého velvyslanectví v Moskvě Jan Jindřich. Moskva dala Čechům na odjezd v diplomacii obvyklé dva dny. Ruské úřady podle Jindřicha k oběma vyhoštěným přistupovaly korektně. Kdy odjeli, nechtěl z bezpečnostních důvodů komentovat.

Česká diplomacie neupřesnila, koho Rusko vyhostilo. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) pouze uvedl, že to byla jedna osoba s diplomatickým statusem a jedna osoba na pozici technického pracovníka. Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolf Jindrák v úterý v Interview ČT24 řekl, že byla vyhoštěna ředitelka Českého centra v Moskvě a zaměstnankyně Českého domu.

Česko předminulý týden vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné ruské hrozby českým komunálním politikům jedem ricin přivezeným ruským diplomatem do Prahy. Moskva okamžitě oznámila, že hodlá postupovat stejně. O vyhoštění dvou Čechů informovalo tamní ministerstvo zahraničí českého velvyslance Vítězslava Pivoňku v pondělí.

S reakcí Ruska Česko počítalo

Čeští představitelé zdůraznili, že problém vznikl na straně Ruské federace. Vyhoštění českých pracovníků ale očekávali, protože v diplomacii je obvyklé na takové kroky reagovat recipročně. Petříček v pondělí řekl, že po ruském rozhodnutí považuje problém za vyřešený. Jindrák později uvedl, že Česko si nemůže dovolit mít s Ruskem špatné vztahy. 

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se Praha k vyhoštění diplomatů uchýlila poté, co zpravodajské služby zjistily, že kauza byla důsledkem vyřizování sporů mezi dvěma pracovníky ruské ambasády v Praze. Hrozba byla podle premiéra smyšlená.

Koncem dubna unikla informace českých tajných služeb do týdeníku Respekt, který napsal, že do Česka přijel ruský diplomat s ricinem. Ve stejné době dostali policejní ochranu pražský primátor Zdeněk Hřib, starosta Prahy 6 Ondřej Kolář a starosta části Řeporyje Pavel Novotný. Rusko je kritizovalo za jejich rozhodnutí, označovalo je za provokaci.