Dnešní třicátníky čeká penze v 68 letech, ukazuje interní dokument ministerstva práce

Události: Vláda chce zvýšit věk odchodu do důchodu (zdroj: ČT24)

Vládní koalice začíná mít jasno o zvýšení hranice věku odchodu do důchodu i po roce 2030. Dnešní padesátníci by měli odcházet do penze v 66 letech, dnešní čtyřicátníci v necelých 67 letech a lidé, kterým je dnes 34 a méně, pak v 68 letech. Z interního materiálu ministerstva práce a sociálních věcí, který minulý týden projednala koaliční rada, to zjistila Česká televize.

Stát postupně prodlužuje věk odchodu do důchodu i nyní. Až dosud chtěl prodlužování věku pro odchod do penze zastavit v roce 2030, a to na 65 letech. Vláda teď ale plánuje tuto hranici postupně posouvat.

„Po roce 2030 začnou chodit do penze populačně silné ročníky. Abychom udrželi solidní důchody, tak o tom musíme debatovat. Do roku 2030 jsou jasně daná pravidla a nic se nezmění, je to dlouhodobě dané,“ ujistil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Nový vládní plán na prodloužení věku odchodu do důchodu se tedy, kromě všech současných penzistů, nedotkne ani lidí, kterým je dnes více než 57 let. Všichni ostatní půjdou do penze později – a to postupně.

Prodlužování věku odchodu do důchodu
Zdroj: Interní materiál ministerstva práce

Po zveřejnění informací ČT uvedl mluvčí vlády Václav Smolka, že „je třeba respektovat fakt, že definitivní návrh změn ještě není hotov“ a „veřejnost o něm bude včas informována“. Na Twitteru také napsal, že jde pouze o „jeden z návrhů ekonomů“. 

Podle informací ČT je však ve vládě na návrhu shoda. Podklady, ze kterých redakce čerpala, jsou také oficiálními materiály ministerstva práce a sociálních věcí.

Reforma bez posunutí věkové hranice nedává smysl, říká koalice

Lídři vládní koalice argumentují, že bez dalšího postupného zvyšování věku odchodu do důchodu i po roce 2030 je současný penzijní systém neudržitelný. „Je to v horizontu nějakých dvaceti, třiceti let, kdy by docházelo k pozvolnému zvýšení. Pokud se podíváme na důchodový systém, já sám jsem Husákovým dítětem, tak bych rád někdy okolo roku 2040 důchod pobíral,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Jsem přesvědčená o tom, že bez toho to nepůjde. Jednou z částí důchodové reformy, kterou tolik potřebujeme a kterou minulé vlády neměly odvahu zavést, je i věk odchodu do důchodu,“ uvedla předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Očekávaná úspora při zvýšení důchodového věku do roku 2060 o dva roky se podle materiálu ministerstva práce pohybuje okolo jednoho procenta HDP, tedy 73 miliard korun. U zvýšení o tři roky je to 1,5 procenta, tedy 109,5 miliardy korun.

V interním materiálu ministerstva práce, který se podařilo ČT získat, ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) navrhl, aby důchodový věk rostl společně s dobou dožití. Lidé by tak měli, podobně jako teď, strávit v penzi 21 a půl roku.

Důchodový věk má podle představ ministerstva práce růst i po roce 2030 postupně – v průměru o necelé dva měsíce za jeden kalendářní ročník. Padesátníci tak mají jít do důchodu v 66 letech, lidé ve věku 43 let mají mít nárok na penzi přesně v 67. Třicátníci narození v roce 1989 a později pak v 68 letech.

Úlevy pro náročné profese

Jurečka nechtěl interní dokument předložený minulý týden koaliční radě komentovat. Už dřív ale růst věku odchodu do penze připustil. Zároveň ale dodal, že lidem pracujícím v náročných profesích umožní jít do důchodu dřív. „Pro náročná povolání, pro náročné profese zavedeme možnost dřívějšího odchodu, kdy není snižován důchod,“ slíbil.

Lidí, kteří by mohli odcházet do penze dřív, je zhruba půl milionu. Třeba hutníci, kominíci, brusiči kovů nebo montážní dělníci.

Hranice odchodu do důchodu je nižší také pro ženy s dětmi. Ženy s jedním dítětem nyní odchází do penze v 63 letech a osmi měsících a ženy se dvěma dětmi v 62 letech a osmi měsících.

ANO chce o návrhu debatovat

Zatímco hnutí SPD zvyšování věku odchodu do důchodu nepodporuje, hnutí ANO je o něm ochotné jednat. Chce si ale počkat na konkrétní návrh, se kterým vládní koalice přijde. K tomu by mělo dojít během jara.

„Jsme připraveni se o tom bavit, to říkám otevřeně. Chceme vidět parametry, chceme vidět, koho by se to týkalo, kdo by měl předčasný důchod, koho by se týkal nárůst, jak by se zohlednilo vzdělání,“ okomentovala předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Určitě to budeme debatovat i s opozicí. Takový krok by měl mít širší podporu než pouze vládní většiny, protože nejhorší je, pokud systém není stabilní,“ dodal ministr Stanjura. Dohodu s opozicí na důchodové reformě by chtěla vládní koalice vyjednat do konce léta.

Studio ČT24: Ekonomický redaktor ČT Vašek k pozdějšímu odchodu do důchodu (zdroj: ČT24)