Česko odemyká hranice. Otevřely se přechody s Rakouskem a Německem

Režim na hranicích Česka, dříve omezený kvůli šíření koronaviru, se v úterý uvolnil. Otevřely se silniční a železniční přechody s Rakouskem a Německem a kontroly na hranicích s těmito zeměmi jsou pouze namátkové. Ve středu budou také moci Češi, Slováci a Maďaři na dva dny cestovat mezi státy bez nutnosti předložení testu na covid-19. Mezinárodní dopravě se otevřela i letiště. Kvůli pandemii vláda zakázala 16. března vstup cizincům do Česka a Čechům cesty do zahraničí. Zákaz už byl částečně uvolněný 24. dubna.

Překračovat hranice je od úterý možné bez časového omezení, nadále je ale podle ministerstva vnitra povinné předložit negativní test na covid-19. Zároveň zůstává v platnosti opatření neumožňující vstup do Česka turistům. Zavřené zůstávají i menší turistické přechody. „Stále ještě platí režim kontroly hranic,“ uvedl ministr vnitra a místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD).

Nově mohou ale na české území vstoupit občané Evropské unie a cizinci s postavením dlouhodobého rezidenta v jiném členském státě. Musejí mít negativní test na koronavirus a přicestovat za účelem ekonomické činnosti nebo návštěvy lidí, ke kterým mají prokazatelnou rodinnou vazbu, včetně trvalého partnerského vztahu. Musejí také zároveň doložit adresu, na které se budou zdržovat.

Jeden hraniční přechod s Rakouskem zůstal neplánovaně zavřený

Na přechodu Slavonice–Fratres s Rakouskem ale zmizely zátarasy jen z české strany, rakouští policisté Čechy přes hranice od rána několik hodin nepouštěli. V současnosti už průjezdu nebrání. Ostatní hraniční přechody na jihu Čech byly podle policejního mluvčího Milana Bajcury v provozu a bez problémů. 

Podle starosty Slavonic Hynka Blažka (Nezávislí) situaci pro řidiče komplikovala i objížďka v okolí obce. Pokud vozidla dorazila na přechod a rakouská strana je na své území nepustila, musela cestovat do Nové Bystřice, kde směla hranici překročit. Jan Hamáček pro server iRozhlas uvedl, že Rakousko bylo o otevření přechodů z české strany dopředu informováno.

Za hranice jen z vážného důvodu

Policisté uvedli, že nejčastěji vraceli z Lískové na Domažlicku zpět Němce, kteří si chtěli v Česku třeba jen nakoupit cigarety. „Musí mít vážný důvod, abychom je k nám pustili. Paní třeba jela do Česka na pohřeb a ukázala nám parte na mobilu. Další Němec jel zkontrolovat své domy a ukázal nám výpis z katastru, zemědělci jeli na česká pole, která tu mají koupená nebo pronajatá,“ uvedl policista. Podobné je to u Čechů, kteří třeba uvedou, že mají v Německu banku a jedou si vybrat peníze, nebo tam také jezdí na úřady. 

Uvolnění restrikcí usnadní i cestu přeshraničním pracovníkům. Podle starosty Nýrska na Klatovsku Miloslava Rubáše (Volba pro Nýrsko) se jim často až násobila vzdálenost, kterou museli ujet do práce. „Nebudou muset cestovat několik desítek kilometrů na otevřené přechody a mohou využít ten přechod, který je nejbližší,“ řekl Hamáček.

Pro lety v schengenském prostoru pak budou moci lidé od úterý nově využít letiště v Brně-Tuřanech, Karlových Varech, Ostravě-Mošnově, Pardubicích a Praze-Kbelích. Dosud byla pro mezinárodní lety otevřena pouze pražská Ruzyně. V Brně třeba plánují na začátek července znovuzavedení linky s Londýnem, do té doby předpokládají přijímání spojů hlavně v oblasti „všeobecného a byznys letectví“.

Na dva dny na Slovensko a do Maďarska

Ve středu se zmírní opatření i pro další země. Češi a Slováci budou moci mezi státy cestovat bez nutnosti předložení negativního testu na covid-19 a bez karantény, pokud se vrátí zpět do své země do 48 hodin. „Dnes ještě řešíme některé detaily se slovenskou stranou, včetně toho, jak bude lhůta kontrolována. Na naší straně jsou od pondělí kontroly namátkové, a to by mělo platit i v tomto případě,“ uvedl v úterý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Slovenský hlavní hygienik v úterý informoval, že Češi a Maďaři budou muset při policejní prohlídce na hranicích prokázat, že se v zemi nezdrželi déle než 48 hodin.

Stejný režim bude podle Petříčka platit i pro Čechy, kteří se chtějí vydat do Maďarska. Petříček oslovil i rakouského ministra zahraničí Alexandera Schallenberga, že by bylo obdobný režim možné zavést také na společných česko-rakouských hranicích. Rakousko se však k návrhu staví rezervovaně, informoval večer Petříček, který s Vídní jednal během dne. Ve středu tak podle něj začne zvláštní režim fungovat jen se Slovenskem a Maďarskem.

Zmírnění opatření na hranicích zmínil na Twitteru také premiér Andrej Babiš (ANO). Předseda vlády už se v pondělí na takovém režimu domluvil se slovenským protějškem Igorem Matovičem. Babiš v pondělí napsal, že by měli režim kontrolovat slovenští policisté.

Podle Hamáčka Česko jedná na uvolnění režimu na hranicích i s Polskem. „Tam ta situace je asi nejsložitější, polská strana má trošku jiný pohled na situaci. Zatím k zásadnímu pokroku nedošlo,“ popsal Hamáček. Na hranicích s Polskem se tak podle něj nic nezmění nejméně do 12. června. „Poláci nechtějí zatím otevírat hranice,“ dodal. Zatím polská strana alespoň otevřela další dva hraniční přechody pro přeshraniční pracovníky. Od úterý mohou do práce i přes Krnov a Opavu, do té doby mohli překročit hranici jen v Bohumíně.

Další uvolnění hraničního režimu má nastat 8. června, kdy zřejmě Česko upustí od testů na covid-19 u lidí, kteří se budou vracet ze států, které budou z epidemiologického hlediska nerizikové. Mluvil o tom minulý týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Mezi nerizikovými státy by podle něj byly například Rakousko, Slovensko či Chorvatsko. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) později hovořil také o Řecku a Bulharsku.

Ministr vnitra Hamáček uvedl, že do situace před vypuknutím pandemie by se Česko mohlo vrátit 15. června. Na hranicích by tak neměly být kontroly a překročit by je mělo být možné kdekoliv bez nutnosti doložit negativní test na covid-19.