Česko dodá Ukrajině zbraně za finanční podpory Dánska a Nizozemska

Česko se dohodlo s Dánskem a Nizozemskem, že za jejich finanční podpory bude dodávat české zbraně Ukrajině. Příslušný dokument v úterý na okraj jednání takzvané kontaktní skupiny pro Ukrajinu na americké letecké základně Ramstein v Německu podepsal se zástupci Dánska a Nizozemska náměstek české ministryně obrany Daniel Blažkovec. Podle českého ministerstva obrany bude ujednání velkou příležitostí pro české firmy. Prvním dílčím projektem bude dar patnácti modernizovaných tanků T-72EA.

„Konkrétně půjde o dodávky dalších tanků, houfnic, ručních zbraní, bojových vozidel pěchoty, kapacit protivzdušné obrany a prostředků elektronického boje či munice od firem našeho obranného průmyslu,“ řekl Blažkovec. Ten v Ramsteinu zastupoval ministryni Janu Černochovou, která se původně jednání chtěla zúčastnit, nakonec ale odřekla.

Zatímco zmíněné tanky obdrží Ukrajina v nejbližší době, další zbraně dodávané na základě podepsaného ujednání dostane ukrajinská armáda postupně v nadcházejících měsících a roce 2024. Cílem je podle českého ministerstva obrany dlouhodobá spolupráce a podpora ukrajinských ozbrojených sil.

„Tato dohoda bude znamenat obrovský přínos pro další rozvoj českého obranného průmyslu i pro bezpečnost ČR jako takové. Čeští zbrojaři se díky ní stanou konkurenceschopnější na světovém trhu. Současně se bude jednat o projekty s velkým ekonomickým přínosem pro ČR, včetně pracovních příležitostí pro naše občany,“ je přesvědčen Blažkovec. S podobným modelem spolupráce má již Česko zkušenosti. V rámci projektu s USA a Nizozemskem zatím předalo Ukrajině 45 modernizovaných tanků T-72.

Dánská pomoc

O poskytnutí patnácti modernizovaných tanků T-72 a třiceti tanků Leopard 1 Ukrajině v úterý informovala dánská televize TV2 s odvoláním na ministra obrany Troelse Poulsena. Ten řekl, že při nákupu těchto tanků bude Kodaň spolupracovat s dalšími zeměmi.

Dánská zásilka tanků je součástí nedávno oznámeného balíku pomoci Ukrajině v hodnotě 5,8 miliardy dánských korun (19 miliard korun). Dánsko již dříve ve spolupráci s Německem a Nizozemskem slíbilo Ukrajině 100 tanků Leopard 1. Ukrajina počátkem září uvedla, že od trojice zemí obdržela prvních deset strojů tohoto typu. 

Pomoc z USA

S pomocí může Ukrajina počítat i ze strany USA, jak na základně Ramstein prohlásil americký ministr obrany Lloyd Austin. Řekl, že Ukrajina již brzy dostane slíbené americké tanky M1 Abrams. 

„USA a další podporovatelé již poskytli Ukrajině obrannou pomoc za více než 76 miliard dolarů,“ řekl Austin. Uvedl, že státy kontaktní skupiny, která sdružuje pět desítek spojeneckých zemí s cílem koordinovat vojenskou pomoc určenou Ukrajincům, budou se zbrojní podporou pokračovat, aby Ukrajina dostala, co potřebuje. 

Šéf Pentagonu rovněž poděkoval několika evropským státům, mimo jiné Německu, Nizozemsku, Dánsku či Polsku, za výraznou pomoc Ukrajině v podobě moderních tanků Leopard 2A6, protivzdušné obrany a plánovaného poskytnutí stíhaček F-16. Stíhačky přislíbily Dánsko, Nizozemsko a Norsko, přičemž výcvik pilotů bude probíhat v několika zemích, mimo jiné v Dánsku, Rumunsku a Británii. Austin dodal, že USA se k výcviku ukrajinských pilotů připojí.

Kontaktní skupina se podle Austina musí ještě více zaměřit na podporu ukrajinské protivzdušné obrany včetně dodávek střel. „Musíme se snažit více. Vzdušná obrana chrání lidské životy,“ řekl. Ukrajina dosud dostala mimo jiné protivzdušné systémy Patriot a Iris-T SLM.