Českem prošly silné bouřky, zkomplikovaly dopravu i dodávky elektřiny

Kvůli silné bouři postupující z Německa do Česka absolvovali ve středu odpoledne hasiči v několika krajích dohromady stovky výjezdů. Na Vysočině museli kvůli počasí zasahovat na více než 140 místech, na jihu Čech bylo zásahů kolem 250. Celkem jich generální ředitelství hasičů ve středu k půl sedmé evidovalo přes 850. Na Opavsku silný vítr zničil desítku střech, další poškodil. Popadané stromy také na jihu či západě Čech omezily vlakovou dopravu.

Bouřky s velmi silnými nárazy větru prošly například Jihočeským krajem. Podle meteorologů se nejsilnější nacházely v Pošumaví. „Zde se patrně jedná o supercelu. Pokud dojde k iniciaci i v oblasti Moravy, vývoj bude explozivní s rizikem silných supercel a zejména krup,“ napsali odpoledne na Twitteru meteorologové.  

Český hydrometeorologický ústav uvedl, že linie bouřek byla při příchodu do Česka doprovázena nárazy větru pravděpodobně až kolem 90 kilometrů za hodinu, přívalovými srážkami a ojediněle i menšími kroupami. 

„Pásmo intenzivních bouřek postupuje dále k východu velice rychle. Na Moravě se vytvořilo několik izolovaných bouřek, zejména s nebezpečím krup přes dva centimetry,“ napsali meteorologové na svém Twitteru.  

Velmi silné bouřky zasáhly i Opavsko. „Na Opavsku se objevují velmi silné bouřky postupující k jihovýchodu, doprovázené kroupami o velikosti kolem dvou centimetrů, nárazy větru pravděpodobně kolem 80 kilometrů za hodinu a přívalovými srážkami,“ uvedl ČHMÚ.

Hasiči mají napříč regiony desítky až stovky výjezdů

V Plzeňském kraji provedli hasiči desítky výjezdů. Nejvíc zásahů měli především na Klatovsku a Domažlicku. Od 14. hodiny do 15:40 to bylo přibližně 80 výjezdů, každou minutu přibývá jedna až dvě další události, řekl odpoledne mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

„V Sušici na náměstí Svobody spadl kus plechové střechy. Jinak padají stromy. Předpokládáme nárůst událostí spolu s postupem bouřkové činnosti přes území kraje,“ předeslal Poncar. V Sušici hasiči odstraňovali také strom, který v Pražské ulici spadl na vozidlo.

Hasiči na Vysočině museli kvůli počasí zasahovat na více než 140 místech. Podle ČHMÚ začalo kolem 16. hodiny pršet na Pelhřimovsku a Jihlavsku. Na některých místech napršelo v krátké chvíli asi sedm litrů na metr čtvereční. Bouřky se později přesunuly i na Třebíčsko.

Silný vítr zničil v Oticích na Opavsku deset střech, dalších dvacet je poškozených. Na místo vyjeli hasiči, aby zajistili provizorní zastřešení. „Na místo vysíláme kontejnery s plachtami a materiálem na provizorní zastřešení,“ uvedl krátce po ohlášení události mluvčí hasičů Lukáš Popp. Později doplnil, že na místo vyjelo celkem 15 jednotek, z toho 11 dobrovolných.

Události: Stržené střechy v Oticích (zdroj: ČT)

Hasiči na jihu Čech vyjížděli odpoledne kvůli bouřkám v rozmezí tří hodin přibližně k 250 zásahům. Nejčastěji odklízeli popadané stromy především ze silnic a železničních tratí, informovala jejich mluvčí Vendula Matějů. V několika případech museli ošetřit poraněné lidi záchranáři.

Bouřky se v kraji vyskytovaly v rozmezí několika minut přibližně od 15:00. Největší nápor hasiči evidovali v první hodině, kdy vyjížděli ke stovce zásahů. Ve Strážném na Prachaticku například spadl strom na střechu kasina. U Hodonic na Táborsku uvěznily popadané stromy ženu v osobním autě, u Putimi na Písecku zase spadlé stromy zablokovaly autobus.

Bouřka způsobila problémy i ve středních Čechách, hasiči v regionu vyjížděli ke třem desítkám popadaných stromů. V Olomouckém kraji hasiči do večera evidovali 45 zásahů, silný vítr napáchal škody hlavně na Prostějovsku. V Jihomoravském kraji podle hasičů bouřky do podvečera nezpůsobily větší škody, ale silný vítr poničil i střechy. Před 20. hodinou, kdy už bouřky na jižní Moravě ustaly, provedli hasiči v regionu zhruba 150 zásahů. Ve 110 případech šlo o odstraňování popadaných stromů, v některých případech bylo potřeba odčerpávat vodu.

Hasiči ve Zlínském kraji po bouřkách doprovázených silným větrem odstraňovali popadané stromy ze silnic, chodníků a veřejných prostranství. Na několika místech také čerpali vodu ze sklepů domů. V souvislosti s počasím měli do 20:00 v regionu 25 výjezdů.

Bouře omezila i vlakovou dopravu

České dráhy odpoledne informovaly, že například mezi stanicemi Česká Kubice na Domažlicku a Furth im Wald v Německu najel vlak do spadlého stromu. Spoje tak mohly mít až dvouhodinové zpoždění. Další stromy na kolejích skončily například mezi zastávkami Špičák a Hamry – Hojsova Stráž na Šumavě nebo na Domažlicku mezi Domažlicemi a Kdyní. Ve čtvrtek ráno byly tratě již průjezdné. 

Na trati z Plzně do Českých Budějovic byl mimo provoz úsek mezi Zliví a Protivínem. Důvodem byla porucha trakčního vedení. Na trati České Budějovice – Praha spadly mezi Soběslaví a Planou nad Lužnicí na železnici stromy. České dráhy zajišťovaly pro cestující náhradní dopravu. 

Kvůli bouřce a výpadku trakčního napájení přestaly odpoledne jezdit vlaky mezi Letovicemi a Svitavami na pomezí Jihomoravského a Pardubického kraje, později kvůli popadaným stromům i vlaky mezi Řikonínem a Tišnovem na Brněnsku. Tím byly zablokovány obě tratě mezi Brnem a Prahou, vyplývá z webu Českých drah. Trasy se podařilo zprůjezdnit až později večer a mezinárodní vlaky i vnitrostátní rychlíky pokračovaly v cestě s několikahodinovým zpožděním, řada spojů vůbec nejela.

Zásah do železniční dopravy byl na jižní Moravě poměrně výrazný. Podle údajů Správy železnic na odjezdových tabulích se zpoždění některých vlaků pohybovala až v hodinách, některé vlaky byly odřeknuty.

Omezení dodávek elektřiny

Bez dodávek elektřiny bylo ve středu večer kvůli následkům bouřek asi 18 tisíc domácností, které zásobuje společnost EG.D. Nejvíce poruch evidovali v Jihomoravském kraji a na jihu Olomouckého kraje. Rychle se naopak zlepšovala situace v Jihočeském kraji. Kolem 19:00 měla společnost v Česku 34 poruch na vysokém napětí. Způsobily je hlavně spadlé stromy a větve, přiblížil mluvčí EG.D Roman Šperňák.

Na jižní Moravě a na jihu Olomouckého kraje bylo ve středu večer bez proudu asi 11 tisíc domácností. Nejvíce v oblasti Blanenska a Boskovic. „V této oblasti se jedná o čerstvé poruchy, které vymezujeme a předpokládáme, že počet omezení bude klesat,“ uvedl po 19:00 mluvčí.  

Také ČEZ evidoval nejprve asi 28 tisíc odběrných míst bez elektřiny napříč Českem. Nejvíce jich k 18. hodině bylo ve Středočeském a Plzeňském kraji. O dvě hodiny později se podařilo dodávky asi do 12 tisíc míst obnovit. Během noci pak společnost ČEZ připojila k elektřině skoro všechna místa, která se po silných bouřkách ocitla bez proudu.

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ/ČT24

Ve čtvrtek bude až 35 stupňů

Ve středu platila výstraha před vysokými teplotami, které meteorologové očekávali převážně v Čechách. Teplota místy přesahovala až 31 stupňů Celsia. S výjimkou Kraje Vysočina se to týkalo celého území Čech a také jižní Moravy. 

Na severovýchodě Česka teploty dosahovaly maximálně třiceti stupňů Celsia. Tato výstraha platila od desáté hodiny dopoledne do desáté večer. Vysoké teploty budou podle meteorologů přetrvávat i ve čtvrtek, kdy mohou v Čechách dosáhnout až 35 stupňů Celsia. 

Bouřky mohou přinést kroupy

Výstraha před silnými bouřkami platila ve středu od jedné hodiny odpoledne až do čtvrtečního rána. V bouřkách se i ve čtvrtek mohou objevit především silné nárazy větru dosahující až 80 kilometrů za hodinu a v menší míře se mohou vyskytnout i kroupy a případně přívalové srážky. 

V pátek studená fronta podle meteorologů postoupí na české území, takže se bude vyskytovat postupně od západu občasný déšť nebo přeháňky prakticky na celém území Česka. Ojediněle se mohou vyskytnout i vydatnější srážky, bouřky už se budou objevovat výlučně na východě území Česka. Naprší většinou do dvaceti milimetrů.

Kolik vody naprší
Zdroj: ČHMÚ/ČT24

Sobota pak nabídne většinou oblačnou oblohu. Místy se zpočátku budou vyskytovat přeháňky, postupně od západu ale bude ubývat srážek i oblačnosti. 

V souvislosti s vedrem meteorologové varují před možným přehřátím a dehydratací. Doporučují proto více pít neslazené nealkoholické nápoje a minerální vody a omezit tělesnou zátěž kolem poledne a odpoledne.

Lidé by také neměli nechávat děti nebo zvířata na přímém slunci či v zaparkovaných autech. Kvůli sníženému množství ozonu nad Českem a vysokým hodnotám UV indexu by lidé také měli omezit pobyt na přímém slunci, hlavně mezi jedenáctou a třetí hodinou odpoledne, a používat pokrývku hlavy, sluneční brýle a krémy s vysokým ochranným faktorem.