Česká firma Mero pomůže rozšířit italský ropovod TAL, oznámil Fiala po setkání s Meloniovou

Česká společnost Mero, vlastněná státem, která se stará o dodávky ropy do Česka, se dohodla s italskými akcionáři na rozšíření Transalpinského ropovodu (TAL). Premiér Petr Fiala (ODS) to ve středu oznámil po jednání se svou italskou kolegyní Giorgiou Meloniovou. Jednali také o bilaterálních vztazích, evropských tématech či spolupráci v energetice a nových technologiích. Meloniovou večer přivítá také prezident Petr Pavel na Pražském hradě.

Projekt rozšíření ropovodu TAL by měl být podle předsedů obou vlád dokončen v roce 2024. Tento ropovod spojuje italský přístav Terst s německým Ingolstadtem, odtud se pak ropa dostává přes ropovod IKL do Česka. 

Podle dřívějšího Fialova vyjádření umožní úprava ropovodu navýšení dodávek ropy na sedm až osm milionů tun ročně. Náklady na technické úpravy, které toto umožní, byly odhadovány na 1,2 až 1,6 miliardy korun. Projekt je součástí snahy o nezávislost České republiky na ruském ropovodu Družba.

„Projekt je naprosto zásadní pro energetickou bezpečnost České republiky s cílem zbavit se závislosti na ruských fosilních palivech,“ dodal. 

Produktovod IKL, přes který je Česko na ropovod napojené, začíná v bavorském Vohburgu, kde se napojuje na TAL. Ten je napájen ropou, kterou do přístavu v Terstu přivážejí tankery z celého světa.   

Podle Fialy má také Itálie jeden z největších evropských trhů se zemním plynem a má zájem se stát středomořským uzlem pro dodávky plynu do Evropy. „Pro Česko je to velmi důležité, debata se vedla o konkrétních formách spolupráce,“ doplnil. 

Tisková konference premiéra Fialy a italské premiérky Meloniové (zdroj: ČT24)

Dostatečné zásoby pro nezávislost

Italská premiérka pak poznamenala, že Evropa nesmí být energeticky závislá na nikom jiném. Itálie má před sebou podle Meloniové velké projekty pro posílení soběstačnosti v zásobování energiemi. 

Společnost Mero už dříve uvedla, že produktovod IKL má nyní dostatečnou kapacitu pro úplné zásobení Česka bez ropovodu Družba. Na ropovodu TAL zatím ale není dostatečná kapacita pro stoprocentní zásobování tuzemských potřeb. Ropovod zásobuje osm rafinérií ve třech zemích EU, včetně obou rafinérií v Česku.

Předloni se do ČR dovezlo podle statistiky ministerstva průmyslu 6,8 milionu tun ropy, meziročně o 10,8 procenta více. IKL přepravil 51,2 procenta ropy, zbytek přepravil ropovod Družba.

Jednání o migraci i obraně

Český premiér popsal společné setkání jako „přátelské“ a zmínil, že se na většině projednávaných témat shodli. Nejvíc podle něj řešili otázky bezpečnosti, migraci a budoucí obrannou spolupráci.  

Doplnil, že Česko má zájem prohloubit vztahy s Itálií právě v obraně, energetické bezpečnosti, kultuře nebo ve vesmírných technologiích. Meloniová také ocenila českou solidaritu s uprchlíky z Ukrajiny napadené Ruskem. Itálie podle ní bude ve všech směrech Ukrajinu podporovat, dokud to bude nutné. Ukrajinci podle Meloniové mají evropskou budoucnost. 

Fiala připomněl, že Česko nedávno uspořádalo prezentaci společností z obranného průmyslu v Římě pro zástupce italských ozbrojených složek a tamního ministerstva obrany. „Vidíme řadu příležitostí pro rozvoj spolupráce v oblasti bezpilotních prostředků, radarů, systémů elektronického boje, munice,“ konstatoval premiér.

Itálie patří mezi největší české obchodní partnery, vzájemná výměna loni dosáhla obratu téměř 18 miliard eur (přes 420 miliard korun), poznamenal předseda kabinetu. Podle Meloniové investovaly v Česku zhruba tři tisíce italských podniků a české firmy stále více investují v Itálii.

Opatření proti pašerákům

Tématem jednání byla také reforma evropské azylové a migrační politiky. Meloniová podle Fialy v evropských orgánech přichází s řadou návrhů, které mají českou podporu. Během loňského českého předsednictví v Radě EU se podařilo pokročit ve vyjednávání o migračním paktu, je ale potřeba dospět k řešením rychle, protože situace je vážná, míní Fiala.

Česká vláda podle Petra Fialy podporuje v Evropské unii některé italské návrhy na změnu migrační politiky. Kabinet Meloniové, označovaný někdy za krajně pravicový, si boj s nelegální migrací vytyčil jako jednu z priorit. Počet uprchlíků, kteří se v Itálii letos vylodili, se oproti loňsku ztrojnásobil.

„Musíme dělat preventivní opatření. Jednou z věcí, která má i širší humanitární rozměr, je aktivnější a ráznější boj proti pašerákům lidí, převaděčům, těm, kteří zneužívají těžké životní situace těchto lidí,“ dodal.  

Prezident Petr Pavel a italská premiérka Georgia Meloniová
Zdroj: ČTK/Profimedia/Vít Šimánek

Ve středu večer italskou premiérku přivítal rovněž český prezident Petr Pavel. 

V Praze byl naposled loni v říjnu na neformálním summitu Evropské unie tehdejší italský premiér Mario Draghi. Meloniová úřad převzala krátce poté. S Fialou se setkali mimo jiné na jednáních Evropské rady v Bruselu nebo letos v únoru ve Varšavě.

Meloniová předsedá evropské straně Evropští konzervativci a reformisté (ECR), jejíž součástí je také Fialova ODS. V loňském rozhovoru, který zveřejnil italský deník La Stampa, Fiala uvedl, že doufá v koordinaci na unijní úrovni s tehdy novým kabinetem Meloniové.