Bouřky v Česku nakonec nebyly tak silné, jak meteorologové očekávali

Bouřky v Česku byly nakonec mírnější (zdroj: ČT24)

Noční bouřky byly nakonec slabší, než meteorologové očekávali. Fronta přešla přes většinu území Česka během noci bez větších škod, hasiči měli řádově desítky výjezdů, většinou k popadaným stromům. Ty také dočasně přerušily provoz na několika tratích. Český hydrometeorologický ústav zjišťuje konkrétní důvody, proč k extrémním bouřkám nakonec nedošlo.

Od čtvrteční jedenácté hodiny večer bouřky přecházely Českem od jihozápadu. Doprovázel je místy prudký vítr a vydatný déšť. Hasiči vyjížděli k popadaným stromům hlavně na Domažlicku. V obci Babylon spadly lampy veřejného osvětlení.

V Ústeckém kraji vyjížděli do rána k šestnácti událostem spojeným s počasím. Ve všech případech odklízeli stromy a větve, které spadly přes silnici. Jedno z toho byla nehoda, kdy automobil narazil do spadlého stromu, řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Faják. 

Karlovarský kraj zasáhly bouřky postupující z Německa jen okrajově. „V průběhu noci hasiči zasahovali u dvanácti událostí, kdy se ve většině případů jednalo o likvidaci spadlých stromů či větví na komunikace. Ve třech případech pak řešili ochranu domů před přitékající vodou. Nemáme hlášené žádné zranění v souvislosti s počasím,“ shrnuli krajští hasiči.

I středočeští hasiči v souvislosti s bouřkami zasahovali u popadaných stromů. V Královéhradeckém kraji měli hasiči v noci dva výjezdy. Ve Vrchlabí odstraňovali větev hrozící pádem a v Deštném v Orlických horách strom ze silnice. Bouřky doznívaly ještě v pátek ráno na východě země.

Předpovědět konvekce je oříšek

Meteorologové ve čtvrtek varovali, že na západ země mohou v noci na pátek dorazit extrémně silné bouřky provázené nebezpečnými jevy, jako jsou nárazy větru o rychlosti kolem 110 kilometrů za hodinu, až pěticentimetrové kroupy a intenzivní přívalový déšť. Nevylučovali ani vznik tornáda.„Ty bouřky byly intenzivní, ale ne tak, jak jsme očekávali. Extrémní byla aktivita blesků hlavně na Domažlicku,“ poznamenal meteorolog z ČHMÚ Plzeň Martin Adamovský.

„Tornádo byla možnost, ale pravděpodobnost byla velmi nízká,“ vysvětlil meteorolog. „My jsme se o tom bavili s kolegou Tomášem Púčikem, který je odborníkem na předpověď bouřek v Evropě, a shodli jsme se na tom, že potenciál tady byl, ale nesešly se ty správné ingredience,“ řekl Adamovský.

Následky bouřek v Česku (zdroj: ČT24)

„Analyzujeme proč – důvodem bude patrně mocnost zádržné vrstvy a také absence proudění ve výšce kolem tří kilometrů,“ napsali meteorologové v noci na Twitteru. Zádržná vrstva tak dovolila spustit v Bavorsku konvekci, tedy přenos energie prouděním, relativně pozdě. Iniciace konvekce je podle odborníků při předpovědi bouřek největším oříškem. „Bohužel/bohudíky příroda bude vždy o krok před námi,“ reagovali meteorologové na výtky, že lidi zbytečně vystrašili.

Meteorolog Rýva o tom, proč k extrémním bouřkám nedošlo (zdroj: ČT24)

Tornádo se podle nich v Česku nyní naštěstí neobjevilo, na Tachovsku se ale během noci vyskytla intenzivní supercela. Tak se označují nejsilnější a nejnebezpečnější typy bouří, při nichž hrozí vichřice, intenzivní déšť, krupobití i tornádo.

Adamovský ale pochválil veřejnost, které na varování před extrémními bouřkami zareagovala správně. „Na sociálních sítích jsem viděl fotografie, kdy byla zakrytá auta. Lidé uklízeli a zajišťovali zahrady,“ popsal.

Pojišťovny řeší kvůli bouřkám z posledních dnů stovky pojistných událostí

Na pojišťovny se po bouřkách v tomto týdnu obrátily stovky lidí s ohlášením pojistných událostí. České televizi to potvrdily oslovené pojišťovny. Kooperativa, Allianz a Direct evidují od klientů k pátečnímu poledni tři sta čtyřicet hlášení. Nejčastějším důvodem jsou střechy poškozené vichřicí nebo pády větví na auta. Lidem tak celkově vyplatí desítky milionů korun.

„Máme z bouřek, které byly poslední dva dny, hlášeno sto pětašedesát škod,“ řekl mluvčí Kooperativy Milan Káňa. Podobně jsou na tom i ostatní pojišťovny. Například v Direct pojišťovně řeší k pátečnímu poledni pětatřicet škod. „Jsou to nahlášené škody za včerejší den (čtvrtek) a dnešní dopoledne,“ uvedl zástupce tiskové mluvčí Michal Kárný.

Škody pojišťovny odhadují na desítky milionů korun, očekávají však, že se čísla budou ještě měnit. „Čísla samozřejmě nejsou konečná, protože klienti škody postupně nahlašují,“ sdělila expertka komunikace Allianz pojišťovny Marie Petrovová.

K poškození došlo hlavně u nemovitostí a majetku. „Nejčastěji tam jsou škody typu poškozené střechy od vichřice nebo pád větve, která poškodila střechu nebo auta,“ řekl mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Bouřky budou ještě doznívat

Bouřky budou doznívat ještě v pátek. Teploty se budou výrazně lišit podle regionů – zatímco na západě teploměr nejspíš ukáže před víkendem jen nanejvýš osmnáct stupňů, na jihovýchodě a východě republiky až devětadvacet stupňů Celsia.

V sobotu předpověď očekává ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat od 21 do 25 stupňů. V neděli by měly být přeháňky jen výjimečné a teploty se čekají od 22 do 26 stupňů Celsia.