Sonda InSight na Marsu přestala odpovídat. NASA prohlásila misi za ukončenou

Po více než čtyřech letech skončila mise InSight. NASA to oznámila po dvou neúspěšných pokusech o spojení se sondou na Marsu. Ta neodpovídá kvůli tomu, že se jí vybily baterie, které se kvůli zaprášení solárních panelů už nenabíjí. Zaměstnanci agentury budou ještě kontrolovat, zda signál nepřijde, ovšem považují to za krajně nepravděpodobné.

Sonda přinesla vědcům na Zemi mnoho užitečných dat. Její velmi citlivé seismologické přístroje pomohly rozšířit povědomí o tom, co se skrývá pod povrchem rudé planety a jak vypadají „marsotřesení“. Poprvé na jiné planetě také zaznamenala dopad meteoritu.

InSight přivezla seismometry mimo Zemi poprvé od chvíle, kdy je na Měsíc dopravily mise Apollo.

„InSight více než dostála svému jménu. Pro mě jako vědce, který se celou svou kariéru věnuje studiu Marsu, bylo vzrušující sledovat, čeho sonda dosáhla díky celému týmu lidí z celého světa, kteří se podíleli na úspěchu této mise,“ řekla Laurie Leshinová, ředitelka JPL, která misi řídí. „Ano, je smutné se loučit, ale odkaz mise InSight bude žít dál, bude informovat a inspirovat,“ cituje ji web NASA.

Podle původního plánu se sonda měla prokopat pět metrů pod marsovský povrch. Dostala se však jen 40 centimetrů hluboko. I tam však nasbírala řadu užitečných dat, které pomohou lépe nadesignovat další mise.

Sonda přistála na planině Elysium Planitia na severní polokouli planety v listopadu 2018 v rámci mise zkoumající nitro a seismickou aktivitu Marsu.