Hongkong nezvládá covidovou vlnu. Roste počet mrtvých, čínské vakcíny moc nepomáhají

Obchody v Hongkongu musely kvůli panickému nakupování zavést přídělový systém na některé potraviny a léky. Sedmimilionové velkoměsto pod čínskou správou se v posledních týdnech potýká s prudkou vlnou šíření koronavirové infekce, za poslední den se nákaza prokázala u 31 tisíc testovaných. Mezi obyvateli kvůli tomu panuje nejistota ohledně možné uzávěry, ačkoliv místní správa trvá na tom, že nejpřísnější restrikce nezavede.

Kvůli vysokému nárůstu počtu nakažených jsou v Hongkongu uzavřené bary, muzea, bazény i tělocvičny a na veřejnosti se smějí scházet maximálně dvě osoby. Své aktivity pozastavily soudy a řetězec supermarketů ParknShop omezil prodej některého zboží. Obyvatelé města si mohou koupit jen pět kusů či balení u surovin, jako je rýže, konzervy nebo toaletní papír. Lékárny společnosti Watsons omezily prodej léků proti bolesti, horečce a nachlazení.

Vykoupené obchody v Hongkongu
Zdroj: ČTK

Hongkongská správa nařídila povinné otestování všech obyvatel. Podle agentury Reuters se ve velkoměstě téměř denně upravují opatření, která mají zamezit šíření koronaviru. Lidé se proto obávají, že nakonec dojde i na úřady dosud odmítanou celoplošnou uzávěru.

Lidé umírají, nemocnice nestíhají

Celkem bývalá britská kolonie od počátku pandemie zaznamenala 470 tisíc nakažených, převážnou většinu z nich od začátku letošního roku. Za poslední dva týdny s covidem-19 zemřelo okolo 1800 lidí, zejména starších. Nákaza se totiž rozšířila v pečovatelských domovech. Počet úmrtí se dramaticky zvyšuje, například 4. března covidu podlehlo za den 188 obyvatel města.

Nápor nemocných zahltil hongkongský zdravotnický systém, píše Reuters, nedostatek pracovníků je i ve veřejné dopravě, obchodech, lékárnách nebo listovních službách. Podle zdravotnických analytiků se Hongkong potýká se dvěma základními problémy. Čínské vakcíny, které má většina obyvatel, nejsou příliš účinné proti hospitalizaci, a to zejména u seniorů, ale ještě horší je, že zejména u starších lidí je míra vakcinace nízká.

Ve městě je naočkováno přes 80 procent dospělých, ale právě u seniorů je situace úplně odlišná. Podle vládních údajů pouze 43 procent seniorů ve věku 80 let a více dostalo alespoň jednu dávku vakcíny. Podle Karen Grepinové z Hongkongské univerzity je to sice více než 22 procent na začátku ledna, ale stále to nestačí k ochraně nejohroženější části populace.

„V domovech pro seniory jsou stále neočkovaní lidé, a to je prostě časovaná bomba,“ dodává Gilespiová.

Rozdělené rodiny, kritika úřadů

Rodiče v Hongkongu jsou při současné vlně epidemie covidu-19 odloučeni od svých dětí, které mají pozitivní test na koronavirus. I to je jeden z důvodů, proč si úřady města pod čínskou správou vysloužily ostrou kritiku. Podle některých se na nápor infekcí dostatečně nepřipravily, píše agentura AFP.

„Řekla jsem, že budu spát na chodbě, na zemi, kdekoliv,“ uvedla 32letá Britka Laura, která má v Hongkongu trvalý pobyt. Její 11měsíční dcera Ava byla hospitalizována s horečkou a dýchacími obtížemi, v nemocnici se u ní prokázal koronavirus. Její stav je nyní stabilizovaný, bude se muset ale minimálně sedm dní zotavovat bez rodičů.

Ti ji viděli alespoň na chvilku přes videohovor. „Lámalo mi to srdce. V tomhle věku je separační úzkost největší, byla k neutišení, jenom plakala a křičela ,Mami, mami,‘“ dodala Laura, která si nepřála zveřejnit své celé jméno.

Improvizované nemocnice v Hongkongu
Zdroj: ČTK

Místní nemocniční činitel Lau Ka-hin potvrdil, že děti jsou kvůli nákaze covidem-19 odebrány rodičům. „Děláme, co můžeme, aby byli děti a rodiče pozitivní na covid ve stejné nemocnici, aby se o ně rodiče mohli starat. Je tu ale opravdu mnoho případů a spousta nakažených dětí. Nějaký čas trvá, než se našim zaměstnancům pro ně podaří najít vhodné místo,“ uvedl v úterý na tiskové konferenci. 

Strach z přísných restrikcí může naopak podpořit šíření viru, domnívají se někteří odborníci. „Mám teď vážné obavy, že rodiče odkládají léčbu ze strachu z odloučení,“ napsal na Twitteru hongkongský lékař David Owens.

Přeplněné hongkongské nemocnice v posledních týdnech už čelily kritice za praxi, při které byli někteří pacienti umístěni venku, a to i v chladném počasí či za deště. Správkyně města Carrie Lamová situaci označila za „nepřijatelnou“. 

Lidé prchají, čínská města vypisují odměny

Z Hongkongu prchá před pandemií i před opatřeními stále víc lidí. Čínská města nabízejí v přepočtu statisíce korun za informace o nelegálních imigrantech z Hongkongu. Vypsání odměny motivoval případ jednoho z příchozích, který měl po nedovoleném vstupu do pevninské Číny pozitivní test na koronavirus.

Peking uplatňuje politiku nulové tolerance vůči koronaviru a snaží se pomocí mnohdy extrémních restrikcí zastavit jeho šíření hned v počátku. Mezi opatření patří mimo jiné několikatýdenní karanténa pro všechny osoby cestující do Číny, která platí i pro obyvatele Hongkongu.

Mezi poloautonomním čínským územím a pevninskou Čínou však fungují sítě pašeráků, které lidem pomáhají hranice překonat bez nutnosti karantény.

Čínské zdravotnické úřady tento týden informovaly o čtyřech lidech nakažených koronavirem, kteří přišli z Hongkongu, aniž to oznámili úřadům. Několik měst v provincii Kuang-tung, která s Hongkongem sousedí, okamžitě oznámilo vyplacení odměny za informace o pašeráckých sítích.

„Ti, kteří poskytnou informace ohledně vstupů na území, které se ukážou být nelegální nebo zločinné, obdrží odměnu ve výši až 200 tisíc jüanů (přes 676 tisíc korun),“ uvedla policie města Chuej-čou nedaleko hranic s Hongkongem. Podobné nabídky vydalo nejméně pět dalších měst v provincii.