První studie popsala, jak účinné jsou vakcíny proti variantě delta

Podle prvních údajů mají očkování schválená v Evropě účinnost devadesát procent i více při prevenci úmrtí na delta variantu covidu-19. Popsal to rozsáhlý výzkum, který analyzoval informace ze Skotska; výsledky vyšly v renomovaném odborném časopise New England Journal of Medicine.

Podle výzkumu je vakcína společnosti Pfizer/BioNTech účinná z devadesáti procent a vakcína společnosti Oxford AstraZeneca z jednadevadesáti procent v prevenci úmrtí u osob, které dostaly obě dávky očkování, ale přesto se virem SARS-CoV-2 nakazily.

Lékaři zatím sledovali výsledky očkování proti covidu obecně, účinnost se doposud odhadovala především z menších studií nebo laboratorních experimentů. Studie, která analyzovala data ze Skotska, ale sledovala reálná data z opravdového života. Varianta delta (a její subvarianty) je v současné době dominantní nejen ve Skotsku, ale i v České republice a mnoha dalších zemích celého světa. Některé práce už od jara naznačují, že delta má vlastnosti, které jí mohou částečně pomáhat odolávat protilátkám.

Proto je tato práce důležitá - potvrzuje účinnost vakcín i proti této nakažlivější variantě. Výzkumníci v ní analyzovali údaje od 5,4 milionů lidí ve Skotsku v období od 1. dubna do 27. září 2021. V tomto období prokázaly PCR testy celkem 115 tisíc nakažených lidí variantou delta a 201 úmrtí na ni. 

Vědci v této studii uvádějí, že pro zvýšení důvěry v tyto výsledky je zapotřebí výzkum zopakovat v dalších zemích a prostředích a s delší dobou sledování po úplném očkování. Tým zdůrazňuje, že vzhledem k observační povaze studie je třeba údaje o účinnosti vakcíny vykládat velmi opatrně a rozhodně by výsledky neměly být použité pro srovnávání obou vakcín.

Ve Skotsku je k dispozici také vakcína Moderna - ale výsledky očkování touto látkou vědci nechtějí hodnotit. V době studie totiž po dvou dávkách tohoto očkování totiž nezemřel jediný člověk, takže se data jen těžko srovnávají.

Očkování a vysoká ochrana

Profesor Aziz Sheikh, který výzkum vedl, výsledky komentoval: „Vzhledem k tomu, že varianta delta je nyní na mnoha místech světa dominantním kmenem a představuje vyšší riziko hospitalizace než předchozí varianty, je uklidňující, že očkování poskytuje tak vysokou ochranu před úmrtím velmi krátce po druhé dávce. Pokud jste stále nevyužili nabídky nechat se očkovat, doporučuji vám, abyste tak učinili na základě jasných výhod, které očkování nabízí.“ 

Studie má několik omezení, tím hlavním je, že nemohla sledovat slábnutí imunity po očkování, v době výzkumu totiž drtivé většině lidí neuplynulo šest měsíců od druhé dávky - což je doba, která se považuje za hranici, kde imunita začíná oslabovat.

„Naše zjištění jsou povzbudivá, protože ukazují, že očkování zůstává účinným opatřením, které chrání nás i ostatní před úmrtím na nejdominantnější variantu covidu-19. Je velmi důležité ověřit tyto první výsledky v jiných podmínkách a pomocí dlouhodobější následné studie,“ dodávají autoři.