Ruský filmařský tým se vrátil z Mezinárodní vesmírné stanice

V Kazachstánu bezpečně přistála loď Sojuz MS-18 s ruským filmařským týmem, který ve vesmíru natáčel záběry pro nový film s pracovním názvem Výzva. Herečka Julija Peresildová a režisér Klimov Šipenko dorazili na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) s kosmonautem Antonem Škaplerovem 5. října s odhodláním natáčet poprvé filmové scény ve skutečném vesmíru. Oba na oběžné dráze strávili dvanáct dní. Z pobytu se budou filmaři asi týden zotavovat.

Kapsle s filmaři přistála 148 kilometrů jihovýchodně od města Žezkazgan a kromě umělců v ní byl i kosmonaut Oleg Novickij, který pracoval na ISS od dubna. „Vítejte doma,“ napsala na Twitteru ruská vesmírná agentura Roskosmos, podle níž se posádce po několikahodinovém letu vede dobře. Podle agentury TASS pomohl herečce Peresildové a režisérovi Šipenkovi vystoupit z lodi záchranný tým. K místu přistání se vydal i šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

Sedmatřicetiletá Peresildová, která je známá hlavně pro svou roli v šest let starém snímku Bitva o Sevastopol, po návratu řekla, že je z ukončení výpravy na ISS smutná. „Mám dnes trochu smutnou náladu. Protože to nejdřív vypadalo, že dvanáct dní je dlouho, ale když vše skončilo, nechtělo se mi loučit,“ řekla po přistání. Během následného přesunu z Kazachstánu do Ruska dodala, že se cítí dobře. „Necítím nevolnost, nebolí mě hlava, jen ještě nemůžu pořádně chodit,“ řekla.

Zároveň nastínila první detaily z pobytu na ISS, kde toho podle jejích slov filmařský štáb moc nenaspal, zejména v prvních dnech. „Faktem je, že jsme měli velmi velký plán, který jsme museli splnit. Zvláště na začátku jsme se nezastavili,“ popsala Peresildová a dodala, že s kolegou natočili záběry, ale je podle ní složité přenést atmosféru. „Snad se nám to v našem filmu podaří,“ dodala.

Přistání lodě Sojuz
Zdroj: Reuters

Díky výpravě vzniká snímek, v němž je lékařka, která nemá s kosmonautikou nic společného, nucena letět do vesmíru, aby zachránila nemocného kosmonauta. Ve filmu se objeví i skuteční ruští kosmonauté Škaplerov, Novickij a Pjotr Dubrov. Před odletem se předpokládalo, že na oběžné dráze vznikne zhruba 35 minut snímku.

Agentura AFP poznamenala, že výprava se neobešla bez menších nesnází. Při připojování k ISS musel Škaplerov přepnout na manuální řízení. Další obtíže musela posádka řešit v pátek při testování lodi Sojuz MS-18, kdy problém s motorem podle americké NASA na půl hodiny destabilizoval vesmírnou stanici.

Tahák pro mladé

Filmařská vesmírná cesta může posloužit i jako reklama, která by mohla přilákat mladé lidi k práci ve vesmíru. Má však své kritiky, jimž se nelíbí, že bylo tolik peněz vloženo do filmového projektu místo do výzkumu. Cenu akce Roskosmos nezveřejnil, Rogozin pouze řekl, že doufá, že příjmy z příštích letů vesmírných turistů pomohou náklady uhradit.

Rusové tímto projektem prvního „živého“ natáčení v kosmu předčili USA, je totiž známo, že i Tom Cruise chce letět natáčet do kosmu a odletět by měl raketou společnosti SpaceX.