Čínská města začala k odhalení covidu používat anální testy. Jsou účinné, ale ponižující, říkají lidé

Čínská studie prokázala, že stopy viru ve vzorcích výkalů by mohly zůstat detekovatelné delší dobu a poskytnout tak přesnější výsledky testů. Některá města v této zemi proto začala používat vzorky odebrané tímto způsobem k detekci potenciálních infekcí virem SARS-CoV-2. Čína se tak snaží zajistit, aby neunikl jediný potenciální přenašeč, než začnou svátky, které se konají příští měsíc na lunární Nový rok, kdy se za svými rodinami vydají stovky milionů lidí.

Přestože se nový koronavirus poprvé objevil právě v Číně, zatím se jí s covidem-19 daří bojovat výrazně lépe než Evropě nebo Americe. V poslední době se ale i tam objevují nová ohniska nákazy, zejména na severu a severovýchodě země. Čínské úřady se snaží je likvidovat kombinací přísných lockdownů a masového testování.

Smysl análních odběrů

Zpravodajský web Al-Jazeera informoval o příběhu dvaapadesátiletého čínského muže z prefektury Wej-nan, která patří k provincii Šen-si. Tento člověk měl všechny příznaky covidu, včetně silného kašle, přesto mu PCR test vyšel negativně – pak mu úřady nařidily anální test prováděný výtěrem.

Tento test pak u muže, který byl počátkem měsíce izolován, protože patřil k blízkým kontaktům pacienta s covidem, potvrdil, že je nositelem viru.

Anální odběry vyžadují vložení vatového tamponu o rozměrech tři až pět centimetrů do lidského těla a potom jeho opatrné otáčení – to vede k odběru dostatečného množství vzorku, z něhož se dá velmi dobře získat informace o nákaze.

Ve videu zveřejněném na webu státem podporovaného zpravodajství Global Times uvedl lékař Čang Wen-chung z Šanghaje, že tyto odběry jsou užitečné zejména při minimalizaci rizika recidivy po zotavení. „Ve výkalech a střevech v dutině břišní mohou být zjištěny stopy koronaviru,“ citoval Čanga web.

Tyto testy se v současné době v Číně používají dost intenzivně; už před týdnem uvedly úřady v Pekingu, že anální výtěry byly provedeny více než tisícovce učitelů, zaměstnanců a žáků základní školy ve městě poté, co tam byla odhalená nákaza covidem.

Kromě těchto testů zde byly provedeny i všechny ostatní druhy odběrů – včetně těch z nosu a hrtanu, ale i vzorky krevního séra.

Čína začala tyto testy používat proto, že anální odběr může podle jejích vědců zachytit i infekce, které jiné druhy testu nejsou schopné odhalit – stopy viru ve vzorcích trusu jsou detekovatelné delší dobu než než ve vzorcích odebraných z horních cest dýchacích.

K podobným závěrům dospívají i západní vědci – virus zřejmě v nějaké podobě přežívá ve střevech velmi dlouhou dobu, což zřejmě pomáhá lepšímu vzniku obranyschopnosti.

Vysoký efekt, extrémní ponížení

Při odhalování nákazy covidem u dětí a kojenců mohou být tyto testy účinnější než respirační testy – ve stolici mají vyšší virovou zátěž než dospělí, zjistili vědci z Čínské univerzity v Hongkongu ve studii zveřejněné už v loňském roce.

Uživatelé čínské platformy Weibo, tedy tamní obdoby Twitteru, na tuto metodu reagovali směsicí veselí a hrůzy. „Ještě štěstí, že jsem se vrátil do Číny dřív (než se začaly používat),“ napsal jeden uživatel. „Malá bolest, ale extrémní ponížení,“ napsal další.