Pacient, který se léčil remdesivirem, se uzdravuje. Není jasné, zda lék pomohl

Pacient s jedním z nejvážnějších průběhů nemoci COVID-19 v Česku, který se léčil ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN) experimentálním lékem remdesivir, je při vědomí a podle ošetřujícího lékaře je ve fázi uzdravování. Lékaři plánují testovat jeho spontánní plicní ventilaci bez přístrojů. Oznámil to vedoucí lékař intenzivní péče Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN a 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Martin Balík. Podle něho však nelze říci, zda byl lék remdesivir pro uzdravení pacienta zásadní.

„Doteď nevíme, jestli byl remdesivir to zásadní, co mu pomohlo. Máme ukazatele, podle kterých se jedná o komplexní úzdravu a k léku se tolik neupínáme,“ řekl Balík.

Kúra remdesivirem byla ukončena ve čtvrtek. Pacient je nyní podle ošetřujícího lékaře stále na plicní ventilaci, ovšem už ve fázi rehabilitace a uzdravování se.

Tisková konference Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (zdroj: ČT24)

Pacient je jediným v Česku, kterému americká firma Gilead schválila podání léku. Nemocnice musela získat lék přímo od této firmy, na základě žádosti popisující jeho stav nemocného. Kvůli infekci mu selhaly plíce, musel tak být napojený na přístroj, který jeho tělo okysličoval. V době podávání léku už přístroj přestal potřebovat.

V nemocnicích je podle aktuálních dat 340 lidí nakažených novým typem koronaviru, 72 z nich potřebuje intenzivní péči. Pacienti většinou dostávají jen léky, které mírní jejich příznaky, například kašel nebo horečku.

V některých nemocnicích zkoušejí pacientům podávat i další v zahraničí testovaný lék, látku hydroxichlorochin. Týká se to například Ústřední vojenské nemocnice v Praze, ale právě také Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Hydroxychlorochin testujeme už delší dobu, podáváme ho a zatím nemáme důvod to přerušit,“ potvrdil Martin Balík.

Co je remdesivir?

Látka, která se podává nitrožilně ve vysokém množství po dobu asi 10 dnů, se nyní testuje ve Spojených státech, Číně a Německu.

Zatím jsou zprávy o jeho účinnosti rozporuplné, například na základě jedné americké studie odhadují analytici pravděpodobnost, že bude vůbec schválen, jen na padesát procent. Některé případy ze Spojených států ovšem zase naznačují, že by v určitých situacích mohl remdesivir fungovat.

Rozhovor s Tomášem Cihlářem, spoluautorem látky, která se testuje proti novému koronaviru (zdroj: ČT24)

Remdesivir útočí na enzym jménem RNA polymeráza, který mnoho virů využívá k tomu, aby se kopírovaly. Necílí tedy vyloženě na virus SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc COVID-19. Fungoval jak na pokusných zvířatech i laboratorně na jiných lidských koronavirech. RNA virem je i ebola, ale na ni remdesivir při testech v Africe nezabral – což se může stát i u nového koronaviru.