Poprvé: Počítačem řízené auto zajelo humanoidního robota

V Las Vegas, kde se v těchto dnech koná technologický veletrh CES, došlo k bizarní nehodě: střetlo se tam autonomně řízené vozidlo Tesla s humanoidním robotem Promobot. A ten vzájemný střet „nepřežil“.

K nehodě došlo v neděli v noci na Paradise Road v Las Vegas. Podle vyjádření společnosti Promobot se její stroj – model v4 – zrovna přesunoval do haly, kde měla další dny probíhat prezentace. Robotů jelo víc najednou, jeden z nich sjel z chodníku a pokračoval dál po silnici. Tam do něj narazil automobil Tesla S, který projížděl v autonomním módu:

Robota zasáhl do pravého boku a srazil ho na obrubník – stroj v ceně asi dvou tisíc dolarů byl zničený; neopravitelně poškozené byly jeho hlava, mechanické paže i pohybová platforma, díky níž se robot pohybuje.

Oleg Kivokurtsev, šéf Promobotu, pro média uvedl: „Samozřejmě, že nás to rozhodilo. Dovezli jsme sem robota z Philadelphie, aby se zúčastnil veletrhu CES. Teď se akce zúčastnit nemůže, ani ho nemůžeme opravit. Musíme teď provést vyšetřování, které ukáže, proč sjel robot na silnici.“

Trik, nebo pravda?

Podle řady komentátorů se mohlo jednat jen o PR trik, jak k relativně neznámé společnosti přilákat pozornost – nicméně Tesla opravdu jela v autonomním provozu, byť byl uvnitř pasažér, a k nehodě opravdu došlo. Zda byl robot na silnici úmyslně, zatím není zcela jasné.
Senzory automobilu robota nevyhodnotily jako nic živého, současně ho nebraly ani jako překážku – zatím nic podobného nepotkaly, takže nebyly schopné ho správně definovat.

Jde sice o bizarní situaci, podle komentářů v odborném tisku ale ukazuje, jak dynamický je vývoj na poli umělých inteligencí a autonomních automobilů – i to, jak složité ještě bude, aby tyto systémy plně fungovaly v praxi.