Na Borneu lidé zabili v posledních letech 100 tisíc orangutanů. Farmáři je loví ze msty

Vědci, kteří studovali 16 let orangutany na Borneu, zjistili, že za tuto dobu kvůli lidem umřelo přes 100 tisíc těchto primátů. Podle expertů jde o zcela znepokojivý trend.

Za úbytek orangutanů, jejichž název v překladu znamená „lesní člověk“, může podle zprávy kombinace několika faktorů – především kácení pralesů, dolování a také nadměrná produkce palmového oleje. Výzkum ale ukázal ještě znepokojivější fakt: orangutani totiž mizí i z oblastí, kde zůstává původní prales netknutý.

Podle autorky studie Marie Voigtové se to dá vysvětlit jediným způsobem: orangutani jsou v pralesech prostě zabíjeni. V práci, která vyšla v odborném časopise Current Biology, vědci uvádějí, že nejčastěji loví orangutany místní lidé ze msty. Primáti totiž vyrážejí z pralesů ven a živí se tam na lidských farmách. Farmářům se to samozřejmě nelíbí a orangutany zabíjí. Vědci přiznávají, že tento fenomén doposud výrazně podceňovali.

  • Na světě žije – podle odhadu z roku 2016  – 14 613 sumaterských orangutanů. Odhad na základě rozlohy obyvatelného habitatu z roku 2004 předpokládal existenci asi 55 tisíc bornejských orangutanů; roku 2012 však byla předpokládaná rozloha habitatu výrazně navýšena, což by znamenalo populaci o asi 104 700 jedincích. Akční plán indonéské vlády z roku 2007 vyčíslil celkovou populaci na 61 234 orangutanů, z toho 54 567 na ostrově Borneo.

Profesor Serge Wich pro BBC News uvedl: „Neočekávali jsme, že ztráty orangutanů z pralesů budou tak velké, tato studie ukázala, že to je opravdu významný problém. Když se zvířata dostávají do konfliktů s lidmi na hranici mezi pralesem a plantážemi, nemohou v tom zvítězit – lidé je zabijí.“

Tuto teorii potvrzuje i případ z minulého týdne, kdy biologové objevili na Borneu orangutana, který měl v těle přes 130 broků; zřejmě ho takto postřelili právě farmáři. „Je to šokující a zbytečné. Orangutani sice mohou sníst zemědělcům úrodu, ale nepředstavují pro ně jinak žádné nebezpečí,“ uvedli vědci.

Na řadě jsou politici

Podle profesora Wiche by měli nyní začít konat vůdci v Indonésii a Malajsii – ti by měli jasně odmítnout zabíjení orangutanů.

Horizont ČT24: Vypalování pralesů decimuje populaci orangutanů (zdroj: ČT24)

Výzkum současně prokázal, že stále, přes snahy ochranářů, představuje zásadní riziko pro orangutany ničení jejich přirozeného životního prostředí. Přírodní zdroje jsou na Borneu stále zneužívány nadměrným způsobem: jen kvůli kácení pralesů by v dalších 35 letech mohlo zemřít přes 45 tisíc orangutanů.

Palmový olej je stále problém

Stále také nebyl vyřešený problém s palmovým olejem; jeho nadměrné pěstování připravuje orangutany o životní prostředí, přicházejí kvůli němu o zdroje potravin. Podle jiné nezávislé studie se během roku 2017 podařilo na Borneu tempo deforestace poněkud zpomalit, stále to však není dostatečné.