Orangutani znají léky. Využívají listů dračince k léčbě zánětů, ukázal český výzkum

Že přírodní léčiva umí využívat někteři afričtí primáti, se vědělo. Nový objev ale ukázal, že to zvládnou i orangutani, tedy zvířata žijící v Asii.

Zvířata využívají celou řadu rostlin a přírodnin k tzv. sebemedikaci. Objevila, že některé fungují jako repelent, jiné léčí kožní onemocnění.

Konkrétně na chování primátů se v této souvislosti vědci zaměřují už delší dobu. U lidoopů byly dosud zaznamenány důkazy sebemedikace pouze na africkém kontinentu.

Od roku 2003 strávila Ivona Foitová s mezinárodním týmem více než 20 tisíc hodin pozorováním skupiny orangutanů, kteří aktivně využívají listy a extrakt z listů dračince Dracaena cantleyi. Farmakologické analýzy extraktů listů prokázaly jejich protizánětlivé vlastnosti.

Výzkum sebemedikačních aktivit orangutanů ve volné přírodě v Indonésii a Malajsii je součástí více než 22 let trvajícího projektu studia těchto lidoopů, který provádí Ivona Foitová a Milan Olšanský na Sumatře a Kalimantanu.

Ivona Foitová využívá pobyt v Indonésii také k výuce na Gadjah Mada Univerzity v Yogjakartě.

Výsledky výzkumu byly publikovány v Scientific Reports. Článek přináší exkluzivní důkazy a data dokumentující zcela poprvé externí sebemedikaci formou potírání srsti a kůže u lidoopa žijícího na asijském kontinentu, orangutana.