Opice si pořídila selfie. Na snímky nemá autorská práva, rozhodl soud

Makak Naruto, který si náhodně pořídil vlastní selfie nalezeným fotoaparátem, nemá na snímek autorské právo. Rozhodl o tom kalifornský soud. Nevyhověl tak návrhu ochránců zvířat z organizace PETA (Lidé za etické zacházení se zvířaty). Ti kritizovali fotografa Davida Slatera z organizace Wildlife Personalities, jemuž aparát patří, že si neoprávněně přivlastnil právo na duševní vlastnictví k fotografii.

Jak snímek vznikl? Slater si před čtyřmi lety, kdy fotil na indonéském ostrově Sulawesi v tamější rezervaci Tangkoko, na okamžik odložil fotoaparát. Makak využil situace, zmocnil se ho a mačkal spoušť s objektivem obráceným proti sobě. Na snímcích tak zachytil nejen sebe, ale i ostatní obyvatele rezervace nebo pozadí džungle.

Slater sérii těchto fotografií vydal ve své publikaci Wildlife Personalities a selfie umístil hned na titulní stranu. Poté, co se ale fotografie dostaly i na stránky světových magazínů, odstartoval spor o autorská práva. Slater se nejdříve soudil jen s nadací Wikimedia, která fotografie zdarma zpřístupnila na svém webu, loni se ale do sporu vložila ještě organizace PETA.

Makak Naruto, jak zachytil sám sebe
Zdroj: Wikimedia

„Naruto ví, jak se používá fotoaparát, uvědomuje si souvislost mezi sebou a přístrojem. Změnil svůj výraz, aby zapózoval a zmáčkl spoušť,“ tvrdí PETA. O autorství tak podle organizace nemůže být pochyb, proto požaduje, aby veškeré výnosy z šíření fotografií šly Narutovi.

Naruto patří ke kriticky ohroženému druhu makaka chocholatého, který na Sulawesi žije už šest tisíc let. Za posledních pětadvacet let se jejich počet snížil až o 90 procent, může za to hlavně likvidace deštného pralesa. PETA by tak peníze, které by byly Narutovi přiznány, věnovala na záchranu ohroženého druhu. Slater tento argument odmítá a obává se zneužití finančních prostředků ve prospěch organizace.

I přes nezdar u soudu PETA slibuje, že bude za práva makaka bojovat dál. Požaduje vytvoření právního precedentu pro příští podobné případy. „Tento případ mimo jiné ukazuje pokrytectví těch, kdo využívají zvířata pro svůj vlastní prospěch a zisk,“ řekl šéf americké odnože PETA Jeff Kerr.

Případ byl pro svojí kontroverzi zařazen i na seznam nejsměšnějších soudních procesů roku 2015.