TÉMA

Výpočet

Penze mají být po novém výpočtu relativně nižší, komise se na vzorci zatím neshodla

Penze by měly být s novým výpočtem po reformě ve vztahu ke mzdě nižší. Při stanovení výše důchodu by se měla započítávat menší část z výdělku než nyní, méně by se mohly zohledňovat i odpracované roky. O změnách ve čtvrtek jednal důchodový poradní tým ministra práce. Na vzorci se však zatím neshodl. Novinářům to po jednání oznámila náměstkyně ministra práce Šárka Jelínková (KDU-ČSL).
8. 6. 2023|

Zvyšování věku odchodu do důchodu se bude týkat i lidí, kterým je dnes 57 let, zjistila ČT

Zvyšování věku odchodu do důchodu se bude týkat i těch, kterým je dnes 57 a méně. Podle nových propočtů Ministerstva práce a sociálních věcí to zjistila Česká televize. Zvyšování se mělo přitom týkat až dnešních čtyřicátníků. Premiér Petr Fiala (ODS) to vysvětluje tím, že nemůže nastat skok mezi jednotlivými populačními ročníky.
29. 5. 2023|

Vláda schválila zvýšení příspěvků na bydlení. Začne platit od října

Takzvané normativní náklady, které představují strop pro výpočet dávek na bydlení, se od října kvůli zdražování energií zvednou o dva tisíce až 4500 korun. Nejvíc vzrostou samostatně žijícím lidem či dvojicím v nájmu. Návrh nařízení ve středu schválila vláda. Kabinet měl rovněž projednávat návrh státního rozpočtu na příští rok, ale ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) oznámil, že tento bod bude vláda projednávat až v pondělí 26. září. Pro příští rok připouští vyšší schodek než nyní navrhovaných 270 miliard korun, zejména v souvislosti s vysokými cenami energií.
21. 9. 2022Aktualizováno21. 9. 2022, 20:04|

Příspěvek na bydlení bude od října pro více lidí, teď ale nechodí některým žadatelům včas

O příspěvek na bydlení by od října mohlo žádat víc lidí. Ministerstvo práce chce zvýšit normativy – hranice přiměřených nákladů na bydlení, ze kterých se dávka počítá. Dál bude platit, že na ni dosáhnou ti, kdo vydají víc než třicet procent příjmů, v Praze to pak bude 35. Ne všem ale chodí peníze včas.
18. 9. 2022|

Spotřební daň u pohonných hmot se od středy sníží, zda se to promítne do cen, není jasné

Vláda od středy sníží spotřební daň u pohonných hmot o korunu padesát. Kvůli pokračujícímu zdražování by tak lidé mohli tankovat zhruba za stejné peníze jako před dvěma týdny. Na to, zda ceny benzinu a nafty skutečně klesnou a jak se to promítne do cen v dopravě, ale mají vliv i další okolnosti.
30. 5. 2022|