TÉMA

Velká francouzská revoluce

Demonstrace kvůli důchodům ve Francii pokračují. S reformou nesouhlasí až 75 procent lidí

Ve Francii pokračují stávky kvůli důchodové reformě. Do ulic vyšly stovky tisíc lidí – akce ochromily dopravu a v řadě škol se neučilo. Odbory se demonstracemi snaží tlačit na vládu, aby kontroverzní novelu posunující věkovou hranici odchodu do penze stáhla.
16. 2. 2023|

Napoleon založil francouzskou centrální banku, na válčení mu ale nepůjčila

Císař Napoleon založil francouzskou centrální banku a účetní dvůr, instituce, na kterých stojí moderní hospodářství Francie. Přesto se mu nepodařilo získat půjčku na financování války s Anglií, připomínají historici u příležitosti dvou set let od státníkova úmrtí, píše AFP.
5. 5. 2021|

Napoleon se prohnal Moravou. Staletí po bitvě žijí u Slavkova potomci francouzských vojáků

Jeden z nejslavnějších světových vojevůdců dosáhl jednoho ze svých největších bitevních úspěchů na Moravě. Na začátku prosince 1805 porazil Napoleon v bitvě tří císařů ruskou a rakouskou armádu. Svými rozměry přesáhl střet jakoukoliv jinou do té doby započatou bitvu, zkázu nerozsel ale jen na bojišti. Nejvíce trpěli obyvatelé okolních vesnic, které vojáci zplundrovali. Někteří Francouzi se ale na Moravě usadili a založili rodiny, bitva také přispěla k počátkům národního obrození. Její odkaz je stále živý, ať už v podobě legend o zakopaném pokladu či každoročních rekonstrukcí bojů historickými nadšenci. Od smrti francouzského císaře uplynulo 5. května dvě stě let.
5. 5. 2021|

Oslavy dotčené pandemií a přehlídka na počest lékařů. Francie si připomíná den dobytí Bastily

Francie v úterý slaví státní svátek k výročí dobytí Bastily. Prezident Emmanuel Macron dopoledne dorazil na pařížské náměstí Svornosti, kde předsedá slavnostní vojenské přehlídce věnované letos především zdravotníkům bojujícím s koronavirovou pandemií. Kvůli ní je přehlídka letos mnohem skromnější než v jiných letech a koná se bez přítomnosti širší veřejnosti.
14. 7. 2020Aktualizováno14. 7. 2020, 13:52|

Zeman po jmenování Fleischmanna velvyslancem: „Tak má, pane premiére, vypadat spolupráce“

Michel Fleischmann je novým českým velvyslancem ve Francii. Prezident Miloš Zeman oznámil jeho jmenování v projevu na francouzské ambasádě u příležitosti nadcházejícího svátku připomínajícího pád Bastily. Přítomnému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) během projevu řekl, že takto má vypadat spolupráce s vládou.
11. 7. 2019Aktualizováno11. 7. 2019, 14:54|
Požár Notre-Dame

Katedrála Notre-Dame je symbolem Paříže. Nad městem na Seině bdí od 12. století

Katedrála Notre-Dame, známá také jako Chrám Matky Boží, je spolu s Eiffelovou věží hlavním symbolem Paříže. „Nic nevystihuje Francii tak jako právě Notre-Dame,“ píše server BBC. Katedrála, kterou v pondělí zdevastoval mohutný požár, patří také k nejkrásnějším příkladům gotické architektury vůbec.
16. 4. 2019Aktualizováno16. 4. 2019, 08:12|

Nejen v Egyptě a Peru. Slavnou pyramidu postavili před 30 lety i v Louvru

Podle legendy je pyramida vytvořena z ďábelského počtu 666 tabulek a podle bestselleru Šifra mistra Leonarda je pod ní skryt hrob Máří Magdaleny. Nic z toho není pravda, přesto pyramida ze skla a oceli v centru Paříže přitahuje ročně miliony návštěvníků. Prochází přes ní do muzea Louvre, mimo jiné za slavným obrazem tajemné Mony Lisy. Muzeum bylo v Louvru otevřeno za Velké francouzské revoluce, u příležitosti jejího dvoustého výročí – 29. března 1989 – přibyla odvážná pyramida podle návrhu architekta Ieoha Minga Peie.
29. 3. 2019|