Demonstrace kvůli důchodům ve Francii pokračují. S reformou nesouhlasí až 75 procent lidí

Události: Protesty ve Francii pokračují (zdroj: ČT24)

Ve Francii pokračují stávky kvůli důchodové reformě. Do ulic vyšly stovky tisíc lidí – akce ochromily dopravu a v řadě škol se neučilo. Odbory se demonstracemi snaží tlačit na vládu, aby kontroverzní novelu posunující věkovou hranici odchodu do penze stáhla.

Členové studentské odborové ústředny lepí plakáty, připravují si vesty, samolepky a vlajky. Chtějí dál tlačit na vládu, aby úplně stáhla návrh penzijní reformy, a vytvořit zcela jednotnou studentskou frontu. „Půjdeme přímo do ulic, ale zároveň chceme vysvětlovat a upozorňovat všechny mladé na to, v čem je tato reforma pro nás problematická,“ vysvětluje členka studentských odborů Isabelle.

Všechny povzbudila poslední čísla. Už čtyřikrát se podle prefektury podařilo do ulic dostat kolem milionu lidí, odbory mluví o dvojnásobku. S reformou podle posledních průzkumů nesouhlasí až pětasedmdesát procent Francouzů.

Pátý den stávek a demonstrací má zvláštní symbol. Průvod totiž vyšel z náměstí Bastily – místa spojeného s Velkou francouzskou revolucí. Největší demonstrace ale proběhly na jihu Francie, kam odjelo celé vedení odborů. Desítky tisíc lidí ovšem demonstrovaly i v Paříži.

„Nemůžeme přijmout posunutí odchodu do důchodu na čtyřiašedesát let ani prodloužení pracovních let. Polovina lidí ve věku odchodu do důchodu stejně nemá práci,“ vyjadřuje rozhořčení Pařížan Pierre. Podobného názoru je i Claude z pařížského předměstí. „Chci odejít do důchodu v šedesáti. Bylo by to možné, kdyby se zvýšily platy a vytvořila se finanční rezerva, z níž by se penze vyplácely,“ říká.

Ve Francii už začaly zimní prázdniny, stávky a demonstrace proto poleví. Hned po nich ale chtějí odbory tlak ještě zvýšit. Od sedmého března chtějí zemi paralyzovat, zastavit se má úplně všechno včetně dopravy. Právě v tento den se má v Národním shromáždění začít o reformě hlasovat.

Opozičnímu Národnímu sdružení se nepodařilo prosadit o této otázce referendum, ale vládní strany jsou pod stále větším tlakem. Zatím by měly mít dost hlasů potřebných ke schválení, nikdo ale nedokáže předvídat, co se stane, pokud budou celostátní stávky pokračovat několik dní za sebou.