Zeman po jmenování Fleischmanna velvyslancem: „Tak má, pane premiére, vypadat spolupráce“

Michel Fleischmann je novým českým velvyslancem ve Francii. Prezident Miloš Zeman oznámil jeho jmenování v projevu na francouzské ambasádě u příležitosti nadcházejícího svátku připomínajícího pád Bastily. Přítomnému premiérovi Andreji Babišovi (ANO) během projevu řekl, že takto má vypadat spolupráce s vládou.

Prezident hovořil o zlepšování česko-francouzských vztahů, poté řekl, že jmenoval velvyslance v Paříži Michela Fleischmanna, kterého mu navrhla vláda. Pochválil ho jako dobře připraveného diplomata a kritizoval některé další – nejen diplomaty.

„Michel Fleischmann je přesným opakem typu – chcete-li – kariérních nebo – chcete-li – politických velvyslanců. To je také důvodem, proč nejsem příliš nakloněn, aby se straničtí funkcionáři stávali tu ministry, tu velvyslanci, tu něčím jiným. Což spojuje jenom to, že ničemu z toho nerozumí,“ uvedl Miloš Zeman.

Hlava státu již déle než měsíc vyčkává s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), které mu navrhl premiér Andrej Babiš (ANO), jenž na recepci na francouzském velvyslanectví rovněž nechyběl. S narážkou na situaci kolem vlády řekl Zeman o návrhu a jmenování velvyslance, že „přesně takhle, pane premiére, má vypadat spolupráce mezi vládou a prezidentem“.

Rudolf Jindrák a Michel Fleischmann
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Ministerstvo zahraničních věcí ovšem jako obecné pravidlo uvádí, že se jméno velvyslance nezveřejňuje dříve, než se ujme funkce. „Předčasné zveřejnění jména velvyslance neodpovídá etiketě v mezinárodních vztazích. Důvodů je více, především by tento krok nediplomaticky omezil možnost tichého neudělení agrément. Hostitelská země to může oprávněně vnímat jako tlak na přijetí navržené osobnosti, což by nepřispělo k budování vztahů mezi oběma státy,“ uvádí ministerstvo.

Velvyslancem ve Francii byl dosud Petr Drulák. Do Paříže nastoupil na začátku roku 2017. Fleischmann, který ho má vystřídat, po roce 1989 podnikal v médiích, založil a řídil Evropu 2, Frekvenci 1 a nakonec celou skupinu Lagardere Active ČR.

Narodil se v Praze, kde prožil podstatnou svého dětství, ale od 60. let žil s rodiči ve Francii, kde jeho otec pracoval jako kulturní rada na československém velvyslanectví. Po potlačení pražského jara v srpnu 1968 se jeho rodina rozhodla ve Francii usadit natrvalo. Fleischmann vystudoval moderní francouzskou literaturu na Sorbonně, pracoval ve francouzském státním rozhlase a také překládal; tamním čtenářům zprostředkoval například Jaroslava Seiferta. Loni převzal nejvyšší francouzské státní vyznamenání Řád čestné legie za přínos a celoživotní dílo.

Michel Fleischmann se narodil 8. února 1952 do rodiny českého básníka a diplomata Ivo Fleischmanna a fotografky Staši Jílovské v pražských Vršovicích, kde prožil podstatnou část dětství. Od poloviny 60. let žil ve Francii, kde jeho otec pracoval jako kulturní rada na československém velvyslanectví. Po potlačení pražského jara v srpnu 1968 se jeho rodina rozhodla ve Francii usadit natrvalo.

Vystudoval moderní francouzskou literaturu na pařížské Sorbonně. Řadu let pracoval ve francouzském státním rozhlase jako režisér pořadů a her. Po roce 1989 se vrátil do České republiky a založil zde první soukromou stanici Evropa 2, jednu z prvních ve východní Evropě. Následně vybudoval mediální dům Lagardere Active ČR (nyní Active Radio). Do něj spadají i Frekvence 1, rádio Bonton nebo Dance rádio. V roce 2018 Lagardere od francouzských majitelů koupila společnost Czech Media Invest (CMI) českého investora Daniela Křetínského.

Ačkoliv je znám hlavně jako jeden z nejvlivnějších lidí českého showbyznysu, věnuje se Fleischmann i překladatelství, do francouzštiny například převedl básně Jaroslava Seiferta.

Předseda představenstva Asociace provozovatelů soukromého vysílání (APSV) a nositel francouzského titulu rytíř Řádu za umění a literaturu Fleischmann je ženatý. Jeho manželkou je herečka a televizní hlasatelka Kateřina Lojdová a mají spolu dvojčata Maxe a Kláru.

V dubnu 2018 ho Francie ocenila Řádem čestné legie za přínos a celoživotní dílo, Fleischmann podle ní zásadně ovlivnil podobu českého mediálního světa a stojí za úspěchem řady showbyznysových talentů. Řád, který se uděluje na základě dekretu francouzského prezidenta, je vyznamenáním za vynikající civilní nebo vojenské zásluhy o francouzský národ.

Michel Fleischmann
Zdroj: Dušan Dostál/ČTK