TÉMA

Trůn

Karel III. udělí Williamovi titul prince z Walesu. Jaká pravidla má britské nástupnictví?

S úmrtím královny Alžběty II. se panovníkem automaticky stal její syn, dříve princ Charles, dnes už král Karel III. Jeho dosavadní místo přebere králův prvorozený syn William. Ve svém prvním projevu Karell III. oznámil, že Williamovi udělí titul prince z Walesu. Automaticky jej následník trůnu nezískává. Linie nástupnictví se posunula kupředu poprvé po více než sedmdesáti letech a za tu dobu doznal změn i systém následnictví.
9. 9. 2022Aktualizováno9. 9. 2022, 19:47|

Britové slaví sedmdesát let Alžběty II. na trůnu. Království čekají bujaré průvody a koncert u paláce

Ve Velké Británii začínají oslavy sedmdesáti let panování Alžběty II. Ve svých šestadevadesáti letech je Alžběta první britskou panovnicí, která se dočkala platinového jubilea. Oficiální výročí jejího nástupu na trůn bylo sice už v únoru, oslavy se hlavně kvůli vyhlídce lepšího počasí konají až o prvním červnovém víkendu, který je mimořádně prodloužen o dva dny pracovního volna.
2. 6. 2022|

Japonsko řeší nedostatek dědiců, na Chryzantémový trůn by mohla v budoucnu usednout žena

Na japonský trůn v úterý oficiálně usedl císař Naruhito. Vlády nad zemí se chopil už v květnu po abdikaci svého otce. Ve stínu korunovačních ceremoniálů v Japonsku sílí debata o tom, zda nepřišel čas na změnu pravidel nástupnictví, která by cestu k trůnu otevřela císařovým dcerám a jejich potomkům. Dynastii totiž zbývá už jen jeden mladý dědic.
24. 10. 2019|

Nový japonský císař Naruhito oficiálně usedl na trůn. Obřad sledovali státníci z celého světa

Nový japonský císař Naruhito byl slavnostně uveden na Chryzantémový trůn. Stal se tak 126. císařem nejstarší vládnoucí dynastie světa. Devětapadesátiletý panovník už letos v květnu převzal povinnosti od svého otce, který ze zdravotních důvodů abdikoval. Ceremoniálu se účastní na dva tisíce hostů včetně politiků ze 174 zemí. Česko zastupuje premiér Andrej Babiš (ANO).
22. 10. 2019Aktualizováno22. 10. 2019, 10:59|