TÉMA

Trinidad a Tobago

Venezuela pohřešuje devět lidí, kteří odpluli nakupovat na Trinidad a Tobago

U venezuelského pobřeží od neděle pátrají záchranáři po lodi, na níž bylo nejméně devět lidí vracejících se z nákupů na ostrovním státě Trinidad a Tobago. Oznámili to tamní úřady, které citovala agentura AFP. Podle ní mnoho Venezuelanů prchá touto vodní trasou z chudoby ve své zemi nebo na ostrovy míří na nákupy levnějšího zboží. Venezuelskou ekonomiku poznamenaly zejména americké sankce zavedené s cílem oslabit režim prezidenta Nicoláse Madura.
27. 12. 2021|

Británie se rozloučila s princem Philipem, jeho rakev byla spuštěna do královské krypty na hradu Windsor

Británie držela minutu ticha k uctění památky prince Philipa, který zemřel minulý pátek ve svých 99 letech. Pohřebního obřadu se vzhledem k pandemii zúčastnilo jen 30 hostů, převážně členů rodiny. Obřad byl zakončen britskou státní hymnou, ještě předtím byla princova rakev spuštěna do královské krypty.
17. 4. 2021Aktualizováno17. 4. 2021, 17:46|

Cizozemská osvojení u homosexuálů se v Česku nadále neuznávají, rozhodl Ústavní soud

Česká justice nadále nemůže uznat zahraniční rozhodnutí o osvojení dítěte stejnopohlavním registrovaným párem. Ústavní soud (ÚS) zamítl návrh na zrušení několika slov v zákoně o mezinárodním právu soukromém. Návrh podal Krajský soud v Praze, nález je dostupný na webových stránkách ÚS.
11. 1. 2021|

Barbados už nechce mít v čele státu britskou královnu. Hodlá se stát republikou

Karibský Barbados, který je členem britského Společenství (Commonwealth), přestane za hlavu státu považovat britskou panovnici a vyhlásí republiku. Oznámila to tamní vláda. Bývalá britská kolonie získala nezávislost v roce 1966, avšak formou člena Společenství si zachovala formální spojení s britskou monarchií. Republikou se hodlá stát do listopadu příštího roku.
17. 9. 2020|