TÉMA

taxikáři

30 let zpět: Nešvary pražských taxikářů

Taxikáři často měli a dosud mají špatnou pověst. Jak ukazuje reportáž z května 1992, snahy o nedodržování zákona a šizení zákazníků byly tou dobou u řidičů taxislužeb v metropoli značně rozšířené.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 5. 2022|

30 let zpět: Protest pražských taxikářů

Před třiceti lety pražští taxikáři čelili vlně násilných přepadů z řad svých zákazníků. Jejich trpělivost přetekla po vraždě jednoho z nich. V centru metropole proto zablokovali magistrálu a po vedení města požadovali kroky k větší bezpečnosti.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 3. 2021|

Místo taxametru mobilní aplikace. Poslanci kývli na jednodušší podmínky pro provozování taxislužby

Pravidla pro taxislužby se zřejmě zjednoduší ve prospěch alternativních přepravců. Sněmovna totiž ve středu kývla na změny zákona, podle kterých už nebudou muset být ve vozidlech taxametry, ale postačí mobilní aplikace. Nebude povinná ani střešní svítilna s nápisem taxi a obce už nebudou moci nařizovat barvu či velikost vozů. Poslanci schválili novelu o silniční dopravě i přes protesty Sdružení českých taxikářů.
27. 11. 2019|

Už žádné Fair Place. Stanoviště taxikářů k pronájmu Praha zruší, o většinu nebyl zájem

Praha zruší vyznačená stanoviště pro vozy taxislužby označená jako Fair Place. Důvodem je nízký zájem o jejich pronájem a nástup mobilních aplikací měnících způsob objednávání taxi. O zrušení v pondělí rozhodli pražští radní. Ze 29 stanovišť je jich pronajato pět. Místa se správci začala Praha zavádět v roce 2002 a o pět let později je označila cedulemi ve tvaru ruky se zdviženým palcem a nápisem Fair Place. Smlouvy se správci uzavřela Technická správa komunikací (TSK), která ty zbývající nyní vypoví.
10. 6. 2019|

Praha bude plná řidičů z Východu, kteří nerespektují světla na semaforech, varuje mluvčí taxikářů

Taxíky bez taxametrů i svítilen na střeše. Vláda schválila novelu zákona, která mění podmínky pro provozování taxi a kterou chce dát stejnou šanci klasickým i alternativním taxislužbám. Mluvčí Sdružení českých taxikářů Martin Běhounek v pořadu 90' ČT24 uvedl, že stát by měl dbát o to, aby služba byla profesionální, přitom deregulací z ní udělá neprofesionální obor. Ředitel odboru veřejné dopravy na ministerstvu dopravy Ondřej Michalčík oponuje, že novela je potřebná.
28. 2. 2019|

Vláda zkouší srovnat podmínky. Taxikáři nebudou potřebovat taxametry

Vozidla taxislužeb už zřejmě nebudou potřebovat taxametry a střešní svítilny, řidiči navíc nebudou muset procházet zkouškami z místopisu. Navrhuje to novela zákona o silniční dopravě, kterou schválila vláda. Nyní míří před poslance. Sdružení českých taxikářů novelu kritizuje s tím, že nezohledňuje jejich připomínky a vyvolá chaos.
27. 2. 2019|