TÉMA

Rituály

Kadeti amerického námořnictva zdolávali památník namazaný tukem

Budoucí američtí námořníci musí tradičně pokořit Herndonův památník, na kterém vymění kadetskou čepici za pokrývku hlavy pro studenty vyšších ročníků. Výkon nováčků na akademii v Annapolis ztěžují starší spolužáci tím, že památník pomažou ztuženým rostlinným tukem a kropí své mladší následovníky vodou. Kadetovi, který výměnu provede, se dostane zvláštních poct. Rituál má „plebejcům“, jak se první ročníky na škole nazývají, vštípit týmového ducha a posílit vazby napříč školou.
16. 5. 2024|

Ani smrt nás nerozdělí. Starověcí Italové se nechávali běžně pohřbívat se svými zvířaty

V dnešní severní Itálii se lidé před více než dvěma tisíci lety nechávali pohřbívat společně se psy, prasaty a jinými zvířaty. Výzkum švýcarských a italských vědců na místě antické osady, který byl publikován v odborném časopise PLOS ONE, má pro společné pohřbívání se zvířaty více vysvětlení.
19. 2. 2024|

Pivo se zřejmě poprvé připravovalo v Číně. Archeologové tam našli důkazy staré 9 tisíc let

Alkoholické nápoje plnily ve starověkých kulturách důležitou a někdy i zásadní společenskou úlohu - například při rituálních hostinách. Archeologové teď našli nové důkazy o pití piva už v době před devíti tisíci lety v jižní Číně, které bylo pravděpodobně součástí rituálu k uctění mrtvých.
1. 9. 2021|