TÉMA

Rating

Fico chystá zvýšení daní, v plánu má i propouštění státních zaměstnanců

Slovensko bude muset příští rok kvůli ozdravení veřejných financí ušetřit podle premiéra Roberta Fica (Smer–SD) zhruba 1,4 miliardy eur (35,4 miliardy korun). Na společné tiskové konferenci s ministrem financí Ladislavem Kamenickým (Smer–SD) ministerský předseda ohlásil zvýšení daně z cigaret a zdanění slazených nápojů, z obou opatření ovšem stát získá jen zlomek zmíněné částky. Fico se rovněž vyslovil pro propouštění ve státní správě a zároveň proti zvýšení sazby daně z přidané hodnot.
8. 4. 2024|

Moody’s snížila výhled ratingu USA na negativní kvůli fiskálním deficitům

Americká agentura Moody's Investors Service změnila výhled ratingu Spojených států ze stabilního na negativní. Podle agentury Reuters to zdůvodnila především vysokými fiskálními deficity USA a vnitropolitickými neshodami. Krok agentury kritizovala administrativa prezidenta Joea Bidena.
11. 11. 2023|

Fitch poprvé snížil rating Spojených států z nejvyššího stupně. Stará data, namítá Yellenová

Americká ratingová agentura Fitch Ratings snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Spojených států z nejvyššího stupně AAA na stupeň AA+. Rozhodnutí, které překvapilo investory a rozladilo americkou vládu, agentura zdůvodnila očekávaným zhoršením fiskální situace v příštích třech letech a také vysokým a stále rostoucím zadlužením americké vlády. Fitch je už druhou významnou ratingovou agenturou, která odebrala Spojeným státům nejvyšší rating. Jako první tak před dvanácti lety učinila agentura Standard & Poor's.
2. 8. 2023Aktualizováno2. 8. 2023, 14:50|

Česku hrozí zhoršení ratingu kvůli riziku odstřižení od ruských energií a inflaci

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings zhoršila výhled hodnocení České republiky, takže Česku hrozí zhoršení hodnocení a prodražení dluhu. Ve svém novém posouzení agentura výhled zrevidovala ze stabilního na negativní.
7. 5. 2022|

Británie i EU oznámily nové sankce, MMF schválil Ukrajině 1,4 miliardy dolarů jako pomoc

Británie oznámila nový balík sankcí namířených proti Rusku kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Úřady mohou nově zadržet jakákoliv letadla na britských letištích napojená na ruské občany a firmy, vláda rovněž zakázala vývoz zboží a služeb spojených s letectvím a vesmírnými technologiemi do Ruska. Další sankce vůči Rusku uvalí také vlády členských zemí EU. Mezinárodní měnový fond (MMF) schválil Ukrajině 1,4 miliardy dolarů jako nouzovou pomoc. Na humanitární, vojenskou a ekonomickou pomoc Ukrajině a spojencům v Evropě značně přispějí také USA.
9. 3. 2022Aktualizováno9. 3. 2022, 23:14|

Rubl padá, oligarchové přišli o jachty, Lukoil vyzval k ukončení války

Ratingové agentury Fitch a Moody's snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o šest stupňů do neinvestiční kategorie. Rubl se propadl na nové minimum. Maďarsko nebude vetovat evropské sankce vůči Rusku. Nové sankce oznámily USA a Velká Británie. Ukrajinský parlament schválil zákon umožňující zkonfiskovat majetek ruských firem. Německé úřady zabavily luxusní jachtu oligarchy Ališera Usmanova za 13,8 miliardy korun. Francie zase zadržela jachtu šéfa firmy Rosněfť Igora Sečina, když se snažila opustit přístav. Lukoil vyzval k ukončení bojů.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 21:02|

Agentura Fitch potvrdila rating Česka na stupni AA-, země se podle ní vrátila ke stabilnímu růstu

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings opět potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky na stupni AA-. Na tuto úroveň se hodnocení Česka dostalo už v roce 2018. Výhled ratingu je stejně jako v lednu stabilní, což znamená, že Fitch se jej v dohledné době nechystá měnit.
27. 6. 2021|

Chybí plán konsolidace financí, varovala Moody's. Podle ekonomů bude nutné zvyšovat daně

Agentura Moody's varovala Česko, že mu chybí plán konsolidace veřejných financí. Tu považuje za klíčovou pro budoucí vývoj ratingu republiky. Ekonomové se shodují, že bude nutné zvýšit daně, i když se úplně neshodují které. Česku ostatně hrozí kromě případného horšího hodnocení úvěrové spolehlivosti i to, že v roce 2024 narazí na takzvanou dluhovou brzdu, která by vládu nutila sestavit bez ohledu na cokoli vyrovnaný rozpočet. O konsolidaci veřejných financí diskutovali ekonomové v Byznysu ČT24.
4. 5. 2021|

Moody's potvrdila rating Česka. Ekonomická odolnost země je podle agentury výhledově silná

Potvrzení ratingu Aa3 se stabilním výhledem od mezinárodní ratingové agentury Moody's je podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) skvělou zprávou. Bere to za potvrzení dobrého směru české hospodářské politiky.
6. 2. 2021|

Moody's zhoršila úvěrový rating Británie. Kvůli covidu a brexitu je na tom stejně jako Česko

Mezinárodní ratingová agentura Moody's zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Británie o jeden stupeň na úroveň Aa3. Poukázala na negativní hospodářské a rozpočtové dopady pandemie nemoci covid-19 a brexitu. Moody's tak nyní hodnotí Británii stejnou ratingovou známkou jako Českou republiku.
17. 10. 2020|