TÉMA

Psychiatrická léčebna

„Pohodlný způsob, jak izolovat“. Advokát stíhaného šamana popsal, jak Rusko zneužívá psychiatrii

Šamana Alexandra Gabyševa ruské úřady navzdory posudkům lékařů už tři roky drží v léčebně pro duševně choré. Proslavil se před čtyřmi lety pěší poutí z Jakutska do Moskvy. Mířil na Rudé náměstí, kde chtěl provést rituál a vyhnat z Kremlu Vladimira Putina. Úřady ale Gabyševa zadržely. V kinech teď o něm promítají dokument, na kterém se podíleli i čeští filmaři. Česká televize natočila rozhovor s jeho právníkem Alexejem Prjanišnikovem. Advokát mnoha politických vězňů popsal zneužívání psychiatrických léčeben v současném Rusku.
29. 3. 2024|

Policisté vypátrali muže, který odešel z brněnské psychiatrie

Policisté vypátrali třiadvacetiletého muže, který nedovoleně odešel z brněnské psychiatrické nemocnice. Podstupoval sexuologické léčení pro své pedofilní sklony, hrozilo, že bez medikace může být nebezpečný.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 18:35|

30 let zpět: První ročník festivalu Mezi ploty

Před 30 lety se zrodil dnes již legendární hudební a divadelní festival Mezi ploty. Pásmo představení různých uměleckých skupin se na jaře 1992 objevilo poprvé. Organizátoři si od začátku kladli za cíl boření bariér mezi hendikepovanými a zdravými lidmi. Proto se akce konala v areálu psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích, kde se pořádá dodnes.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 5. 2022|

Ústavní soud otevřel muži pronásledovanému za totality cestu k úplné rehabilitaci

Ústavní soud (ÚS) v Brně v úterý otevřel Milanu Jančovi, který byl za komunistické totality opakovaně omezován na svobodě, cestu k úplné soudní rehabilitaci. Nařídil Nejvyššímu soudu, aby se znovu zabýval stížností pro porušení zákona, kterou podala v Jančův prospěch někdejší ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Nejvyšší soud původně stížnosti nevyhověl.
15. 3. 2022|

Policie se zabývá tvrzeními, že Cimický sexuálně obtěžoval ženy. Podle Babiše by neměl dostat vyznamenání

Známý psychiatr a spisovatel Jan Cimický by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) neměl dostat státní vyznamenání, které mu prezident Miloš Zeman letos udělil za zásluhy o stát v kultuře. Nejdřív by měl Cimický očistit své jméno, řekl Babiš Deníku N v reakci na svědectví několika žen, které lékaře obvinily ze sexuálního napadení a obtěžování. Tvrzením žen na adresu Cimického se zabývá pražská policie, uvedl server iDNES.cz. Další svědectví přinesl i pořad 168 hodin, v pondělí také moderátorka ČT Martina Vrbová Hynková na sociálních sítích uvedla, že ji Cimický v minulosti napadl.
8. 11. 2021Aktualizováno8. 11. 2021, 19:12|

Reportéři ČT: Krize v dětských psychiatrických ústavech trvá. Pomoc potřebuje víc dětí, ale chybí personál

Dětská psychiatrie v Česku zažívá krizi. Během pandemie covidu vzrostl počet dětí, které potřebují odbornou psychiatrickou pomoc. Nejdříve jim chyběly sociální vazby a pravidelný řád, po návratu do školy se zase hroutily pod náporem povinností. Ve zvýšené míře se děti potýkají s depresemi, mentální anorexií či sebepoškozováním, víc je i myšlenek na sebevraždu. Dětské ústavy bojují o přežití, chybí jim totiž personál. Krach největší dětské psychiatrické nemocnice v Opařanech se ale nakonec podařilo odvrátit. Pro Reportéry ČT natáčel Michael Fiala.
2. 11. 2021|

Přibylo lidí s psychickými problémy. Mají strach z covidu i z tornáda, upozornili odborníci

Strach z covidu, ze ztráty blízkých nebo zaměstnání řešili specialisté v ordinacích často. S psychikou lidí zamávaly také následky bouřek nebo ničivé tornádo. Zároveň pandemie podle odborníků ukázala, že duševní zdraví je stále podceňované v prevenci i péči.
25. 7. 2021|

Zemřel Vladimir Bukovskij. Světu odhalil trestání sovětských disidentů v psychiatrických léčebnách

Ve věku 76 let zemřel někdejší sovětský disident Vladimir Bukovskij, který začátkem sedmdesátých let upozornil na zneužívání psychiatrických léčeben v Sovětském svazu k věznění disidentů. Oznámila to organizace Bukovského centrum.
28. 10. 2019|