TÉMA

Protiraketová obrana

Válka poprvé vstoupila do kosmu. Izrael zřejmě odrazil raketový útok z Jemenu nad Kármánovou hranicí

V úterý 31. října zřejmě došlo k zatím prvnímu reálnému boji ve vesmíru. Stalo se to, když izraelský raketový systém Arrow 2 dokázal zachytit balistickou raketu, která byla odpálena z Jemenu. Jejím cílem byl izraelský Eilat, popsal tento týden deník Ha'arec. Izraelská armáda to nepotvrdila.
8. 11. 2023|

Izrael poprvé od velké invaze pošle Ukrajině vojenskou techniku

Izrael odsouhlasil prodej elektronického systému, který má pomoci Ukrajině s ochranou proti útokům dronů. Píše to server The Times of Israel s odkazem na nejmenované činitele. Izrael se snažil od začátku války chovat jako neutrální stát a hovořilo se o něm jako o jednom z možných kandidátů na zprostředkovatele míru. Podle Tel Avivu se o změnu politiky nejedná, jelikož systém nepoužívá smrtící střely, které by mohly přinést oběti na straně Ruska. Kyjev mezitím opět urgoval židovský stát kvůli dodávce protiraketových systémů.
16. 3. 2023|

Může se stát něco mnohem horšího, musíme zahustit protivzdušnou obranu, říká Šedivý

Podle bývalého náčelníka generálního štábu české armády Jiřího Šedivého je incident z polské vesnice Przewodów, kterou zasáhl raketový výbuch, důkazem o větší intenzitě bojů a zvyšujícím se počtu protiraketových systémů v rusko-ukrajinském konfliktu. Podobným případům však nelze podle něj zabránit, a také proto vyzývá k větší hustotě obranných systémů na území členů Severoatlantické aliance (NATO).
16. 11. 2022|

Patnáct evropských zemí včetně Česka chce společný systém protivzdušné obrany

Německo a čtrnáct dalších spojenců NATO, včetně Česka a Slovenska, podepsalo na okraj setkání ministrů obrany v bruselské centrále Aliance prohlášení o záměru společného nákupu systémů protivzdušné obrany. Ve čtvrtek to podle agentury Reuters oznámila německá ministryně obrany Christine Lambrechtová. Jedná se o projekt společné protiraketové obrany, o němž v srpnu v Praze hovořil německý kancléř Olaf Scholz.
13. 10. 2022Aktualizováno13. 10. 2022, 10:46|

Musíme vyzbrojit Ukrajinu protiraketovými systémy, vyzývá Šedivý

Poslední ruské útoky na Ukrajině ukazují, že by měla Evropa posílit dodávky protiraketových systémů, apeloval v pořadu Události, komentáře armádní generál ve výslužbě Jiří Šedivý. Podle šéfa sněmovního zahraničního výboru Marka Ženíška (TOP 09) je v této souvislosti vhodné podpořit memorandum, které by označilo Rusko jako teroristický stát. Předseda sněmovního obranného výboru Lubomír Metnar (za ANO) míní, že Česko by se mělo zaměřit na posílení dodávek zbraní a tlaku na šéfa Kremlu Vladimira Putina k zahájení mírových jednání.
11. 10. 2022|

Ukrajinská armáda je silnější než dřív, stále ji však trápí sovětská mentalita, hodnotí analytik Samus

Ukrajinská armáda se proměnila díky válečné zkušenosti i obrovskému impulsu od dobrovolníků, stále ji však trápí řada problémů, říká v rozhovoru ukrajinský bezpečnostní analytik a ředitel iniciativy New Geopolitics Research Network Mychajlo Samus. Jmenuje hlavně přetrvávající sovětskou mentalitu a nedostatečnou protiraketovou obranu a černomořskou flotilu. Zamýšlí se i nad tím, jaké šance by země měla proti případné otevřené ruské invazi.
30. 4. 2021|

Izraelský útok u Damašku má dvě desítky obětí, tvrdí Syrská organizace pro lidská práva

Izraelská armáda při odvetném úderu v Sýrii zasáhla desítky íránských a syrských cílů. S odvoláním na izraelské bezpečnostní složky o tom informovala agentura Reuters. Syrská agentura SANA oznámila, že při útoku zemřeli dva civilisté a že syrská protiraketová obrana nad Damaškem několik izraelských raket sestřelila. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) pak uvedla, že si útok vyžádal 23 obětí na životech.
20. 11. 2019Aktualizováno20. 11. 2019, 16:30|

Kongres USA tlačí na Turecko, aby nekupovalo protiraketovou obranu od Rusů

Sněmovna reprezentantů Spojených států přijala rezoluci, ve které hrozí Turecku sankcemi, pokud koupí ruský systém protiraketové obrany S-400. Turecko rezoluci svého spojence v NATO odsoudilo a nadále od smlouvy s Ruskem nechce odstoupit. Kreml počítá s tím, že systém dodá v červenci, jak bylo původně plánováno.
11. 6. 2019|

Čidla ve vesmíru proti Íránu, KLDR, Rusku a Číně. Trump představil novou verzi protiraketové obrany

Americký prezident Donald Trump při návštěvě Pentagonu zveřejnil modernizovanou strategii protiraketové obrany, jejíž součástí je i plán rozmístění čidel ve vesmíru. Nové prostředky kosmické obrany mají pomoci lépe čelit hrozbám íránských a severokorejských raket a nových moderních zbraní Ruska a Číny. USA svou obrannou strategii revidovaly naposledy v roce 2010.
17. 1. 2019|