TÉMA

Písecko

Největší kemp na Orlíku nejspíš přežije

Významný posun k zachování největšího kempu na Orlíku – Radavy udělali zastupitelé v Kovářově na Písecku. Schválili první kroky ke změně územního plánu a k napravení chyby z historie. Provedou legalizaci táboření na břehu přehrady, přičemž bez ní by milevský stavební úřad vyžadoval okamžité ukončení provozu. Pro majitele kempu, kterým je Povodí Vltavy, jde o klíčový pozemek a kemp chce zachovat.
25. 6. 2024|

Ostatky Karla Schwarzenberga uložila rodina do hrobky u zámku Orlík

Ostatky Karla Schwarzenberga uložila v neděli rodina do hrobky u zámku Orlík na Písecku, sdělil její zástupce. Stalo se tak v den, kdy by bývalý politik a příslušník starobylého šlechtického rodu úzce spjatého s historií českých zemí oslavil 86. narozeniny. Uzavřený obřad, na který se sjeli hosté ze zahraničí, skončil zhruba v půl druhé odpoledne.
10. 12. 2023|

Demolice vepřína v Letech je u konce, může vzniknout památník holocaustu

V Letech na Písecku skončilo bourání bývalého vepřína v místech, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Firma teď staticky zajišťuje dvě torza z bývalé haly vepřína, které budou součástí expozice. Návštěvnické centrum tam chce Muzeum romské kultury otevřít v druhé polovině roku 2023 nebo začátkem roku 2024. Do soutěže na stavbu centra přišly tři nabídky, vítěze muzeum ještě nevybralo. V tendru počítalo s cenou 73,5 milionu korun bez DPH.
20. 12. 2022|

Železniční most přes Orlík má šanci na záchranu. Jeho další využití je však zatím nejasné

Historický železniční most nad Orlickou přehradou má další problém. Jen co se ho podařilo zachránit před demolicí, visí otazník nad jeho využitím. Mohl by sice vyřešit cyklistické propojení Písecka s Milevskem, ale zatím není nikdo, kdo by se do investice pustil.
31. 7. 2021|