TÉMA

Olympijské hry v Paříži 2024

Olympijský výsledek je neúspěch, míní šéfové českého sportu

Letošní letní olympijské hry v Paříži se Česku nevyvedly, shodli se předseda České unie sportu Miroslav Jansta a předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Podle nich je znát, že je český sport v problémech, které je třeba řešit. Oba si také například myslí, že by bylo vhodné zlepšit kondici dětí a jejich vztah ke sportu, aby vznikalo více nových sportovních talentů.
12. 8. 2024Aktualizováno12. 8. 2024, 21:45|

Pařížané si olympiádu pochvalují ve velkém

O pařížské olympiádě už se mluví jako o nejekologičtější v historii. Obešla se bez vážnějších incidentů s výjimkou sabotáží tratí TGV a přerušení mobilního spojení. Pořadatelé si nelámou hlavu ani s využitím sportovišť pro další účely. Kvůli olympiádě bylo postaveno pouze jedno.
12. 8. 2024|

Český tým doprovází na olympiádě kněz z jižní Moravy

Na olympiádu v Paříži vyrazil kromě českých sportovců i jeden kněz. Oldřich Chocholáč z brněnské diecéze tam poskytuje podporu tuzemským reprezentantům jako kaplan. V této funkci působí už od roku 2016, sportovce tak letos doprovází už potřetí. Služba olympijského kaplana funguje ve světě už přes třicet let. Prvního měl italský národní tým na olympiádě v Soulu v roce 1988.
1. 8. 2024|

Ve Francii dotáhli opravy železnice po sabotáži

Zcela dokončeny jsou opravy francouzských vysokorychlostních tratí po páteční sérii sabotáží a od pondělního rána nebudou cestující pociťovat narušení provozu, sdělil francouzský železniční dopravce SNCF.
28. 7. 2024|

Důvod k ostražitosti, míní Šojdrová o útocích na železnici. Dle Roučka Francie udělala maximum

Žhářské útoky na francouzskou železnici nevyvolávají v bývalém místopředsedovi Evropského parlamentu (EP) Liboru Roučkovi (SOCDEM) pochybnosti o bezpečnosti na olympiádě. Řekl to v pořadu Události, komentáře. S Roučkem souhlasila i bývalá europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), podle které zatím není důvod k obavám. Francouzská vysokorychlostní železnice v noci na pátek čelila koordinované žhářské sabotáži s cílem zásadně narušit dopravu, a to zejména v Paříži. Útokem, který ovlivnil nejméně statisíce cestujících, se zabývají všechny francouzské zpravodajské služby.
27. 7. 2024|

Po sabotáži přetrvává u části vysokorychlostních vlaků ve Francii zpoždění

Provoz francouzských vysokorychlostních vlaků TGV se po žhářských útocích postupně zlepšuje, avšak cestující musejí nadále počítat se zpožděním na některých tratích, a to v řádu jedné až dvou hodin, informoval v sobotu ráno železniční dopravce SNCF. Francouzská vysokorychlostní železnice v noci na pátek čelila koordinované žhářské sabotáži s cílem zásadně narušit dopravu v Paříži před začátkem olympiády. K útoku se dosud nikdo nepřihlásil. Úplné obnovení spojů se očekává v pondělí, uvedl ministr dopravy Patrice Vergriete.
27. 7. 2024Aktualizováno27. 7. 2024, 14:14|

Na Ukrajině už zahynulo na pět set sportovců

Olympijské hry jsou od nepaměti vnímány jako oslava míru. Ruská agrese na Ukrajině se ovšem promítla i do nich. Mezinárodní olympijský výbor potrestal Rusko i Bělorusko zákazem účasti sportovců. Pozvánku do Paříže dostalo jen 32 „vyvolených“ z obou zemí, kteří ovšem smějí startovat jen coby neutrální – bez svých vlajek. Ukrajinská výprava naopak čítá 140 členů. Mnoho sportovců ale v posledních dvou letech narukovalo do armády a téměř pět set z nich zahynulo.
26. 7. 2024|