Na Ukrajině už zahynulo na pět set sportovců

Události: Zpravodajka ČT Stomatová o vlivu války na ukrajinský sport (zdroj: ČT24)

Olympijské hry jsou od nepaměti vnímány jako oslava míru. Ruská agrese na Ukrajině se ovšem promítla i do nich. Mezinárodní olympijský výbor potrestal Rusko i Bělorusko zákazem účasti sportovců. Pozvánku do Paříže dostalo jen 32 „vyvolených“ z obou zemí, kteří ovšem smějí startovat jen coby neutrální – bez svých vlajek. Ukrajinská výprava naopak čítá 140 členů. Mnoho sportovců ale v posledních dvou letech narukovalo do armády a téměř pět set z nich zahynulo.

Velmi smutnou bilanci mrtvých oznámila krátce před startem Her v Paříži zpravodajka České televize v okupované zemi Darja Stomatová, která navštívila zcela zničenou základnu veslařů, v níž se připravovali ukrajinští olympionici.

„Přípravu ukrajinským sportovcům na olympiádu znesnadnilo ruské ostřelování. Na základnu veslařů zaútočila letka dronů – jeden z nich dopadl hned vedle budovy a vytvořil kráter. Rána byla natolik silná, že odhodila opláštění několik metrů daleko,“ popsala Stomatová a doplnila, že druhá rána přišla přímo do střechy budovy a odhalila druhé patro, kde jsou doteď vidět zbylé lodě.

Po celé Ukrajině ruské ostřelování poškodilo nebo zcela zničilo dle informací zpravodajky ČT zhruba pět set sportovišť. Podle ukrajinských úřadů bude potřeba na jejich opravu přinejmenším tři sta milionů dolarů (sedm miliard korun).

„Finanční problémy jsou ale tím nejmenším, co ukrajinský sport trápí. V tuto chvíli je na bojišti zhruba tři tisíce trenérů a sportovců,“ dodala Stomatová.