Pařížané si olympiádu pochvalují ve velkém

O pařížské olympiádě už se mluví jako o nejekologičtější v historii. Obešla se bez vážnějších incidentů s výjimkou sabotáží tratí TGV a přerušení mobilního spojení. Pořadatelé si nelámou hlavu ani s využitím sportovišť pro další účely. Kvůli olympiádě bylo postaveno pouze jedno.

Paříž lze považovat za jednoho z vítězů her. Olympiádu podle listu Le Figaro považuje za úspěšnou 88 procent Francouzů. Náklady vložené do přípravy sportovišť se brzy vrátí. I proto, že do města přijelo během Her na jedenáct milionů turistů, především do míst, kde probíhaly soutěže.

Jinde se efekt olympijského svátku příliš neprojevil. Tak jako v restauraci v rezidenční čtvrti nedaleko Vítězného oblouku. „Turistů je tu hodně, ale v místech, která byla spojena s olympiádou. Ne tady, kde není žádný olympijský ruch, vlastně ani vlajka,“ vylíčil místní číšník.

Téměř vyčištěná Seina, výrazně zlepšená dopravní infrastruktura, nové čtvrtě na severu města – to všechno přinesla olympiáda. Včetně pozitivního dopadu Her na celkový obraz francouzské metropole.

Armáda dobrovolníků a policistů

„Olympiáda je podle mě úžasně zorganizovaná, co se týče nadšení běžných lidí, když to srovnám s Londýnem, tak je možná nepatrně menší, ale absolutně fantastičtí jsou dobrovolníci,“ poznamenal chirurg Jiří Spilka, který z Prahy Hry navštívil. Podle francouzské ministryně sportu Amélie Oudéa-Castéraové s organizací pomohlo 250 až 300 tisíc lidí.

Policistům proklouzl jen muž, který chtěl zdolat Eiffelovku. Jinak strážci pořádku uhlídali všechny důležité strategické body, jejich silnou přítomnost v ulicích si pochvalovali zejména obyvatelé problematických čtvrtí. „Cítíme se bezpečněji než předtím. Odvážíme se chodit ven, protože policisté jsou všude,“ uvedla studentka ze Saint-Denis.

Zakončení na Stade de France bylo méně ambiciózní než zahájení, ale upoutalo pestré a rozmanité představení s odkazem na francouzskou tradici a kulturu i olympijskou rodinu.

Loučení je to ale jen zdánlivé. Francouzskou metropoli čeká na konci měsíce paralympiáda a za oficiální konec Her lze považovat až slavnostní přehlídku na Champs Elysees 14. září, na které prezident Emmanuel Macron odmění úspěšné medailisty.