Český tým doprovází na olympiádě kněz z jižní Moravy

Na olympiádu v Paříži vyrazil kromě českých sportovců i jeden kněz. Oldřich Chocholáč z brněnské diecéze tam poskytuje podporu tuzemským reprezentantům jako kaplan. V této funkci působí už od roku 2016, sportovce tak letos doprovází už potřetí. Služba olympijského kaplana funguje ve světě už přes třicet let. Prvního měl italský národní tým na olympiádě v Soulu v roce 1988.

Lidé obyčejně potkávají Oldřicha Chocholáče jako faráře na bohoslužbách v Telnici na Brněnsku. Teď je v Paříži jako kaplan českého olympijského týmu. Svoji roli vnímá jako podpůrnou. „Nejdůležitější jsou sportovci, kterým se snažíme vytvořit ty nejlepší a nejideálnější podmínky,“ řekl.

Sportovci za kaplanem chodit nemusí, většinu času je totiž s nimi v olympijské vesnici. Potkávají se tak třeba na chodbě, nebo si píší přes sociální sítě. „Prosí třeba o to, abych na ně myslel, abych se za ně pomodlil. Osloví mě třeba, abychom se, jak se říká, schovali a popovídali si o tom, co život přináší, nejen život sportu, ale i ten osobní,“ popsal kaplan.

Kaplan i sportovní fanoušek

Chocholáč je velkým sportovním fanouškem. V této roli se totiž účastnil závěru Her v Soči v roce 2014. I proto následně přišla nabídka od kardinála Dominika Duky stát se kaplanem. Poprvé doprovázel český tým v roce 2016 na olympiádě v Riu de Janeiro.

Věřící z Telnice jeho cestu do Paříže podporují. „Jsem ráda, a je to dobře, že tam mají olympionici také zastání duchovní,“ řekla obyvatelka obce Ivana Slezáková. Farnost v Telnici však prázdná není. V době nepřítomnosti faráře Chocholáče pořádá bohoslužby zástupce.

„Pokud otec Oldřich teď doprovází český olympijský tým, tak službu zastávají kněží z nejbližšího okolí,“ vysvětlil generální vikář Biskupství brněnského Pavel Kafka.