TÉMA

Mirek Kovářík

Opevnění jako za Velkomoravské říše dokončili v archeoskanzenu na Slovácku

V Archeoskanzenu Modrá na Uherskohradišťsku dokončili stavbaři novou dřevohliněnou hradbu s čelní kamennou zdí z doby Velké Moravy. Podkladem pro její vznik byly zbytky opevnění, které archeologové objevili v Uherském Hradišti před čtyřiačtyřiceti lety.
19. 6. 2021|

Náš život hoří jako svíce. Básník Václav Hrabě by oslavil osmdesát let

„Láska je jako večernice plující černou oblohou. Náš život hoří jako svíce a mrtví milovat nemohou.“ Sám žil pouze 24 let. Přesto stihl napsat slova, která se zařadila mezi nejslavnější verše české poezie. Jeho Variace na renesanční téma v podání Vladimíra Mišíka zazněla i na Letné v listopadu 1989. Václav Hrabě by v sobotu oslavil osmdesáté narozeniny.
13. 6. 2020|

Spolupracoval s Krylem i Mišíkem, učil milovat poezii. Zemřel básník a recitátor Mirek Kovářík

Ve věku 85 let ve středu zemřel básník, divadelník, publicista, propagátor moderní české poezie a vysokoškolský pedagog Miroslav Kovářík. Potvrdil to jeho spolupracovník Radek Bláha.
4. 3. 2020|

Recenze: Píši vám, Karino, a nevím, zda jste živa. Elegie Jiřího Ortena zní novým hlasem

Recitátor a neúnavný propagátor poezie Miroslav Kovářík vydal – konečně, chce se říct – na CD své podání všech devíti Elegií Jiřího Ortena. Jeden z našich největších básníků se tak dočkal důstojného a naprosto autentického přednesu.
6. 7. 2019|