TÉMA

Michelle O'Neillová

Irsko se sjednotí v roce 2024, předpověděl Star Trek. Lidé vidí souvislost s úspěchem severoirských nacionalistů

Na sociálních sítích sdílejí lidé konverzaci, která se odehrála mezi androidem Datem a kapitánem Picardem v jednom z dílů sci-fi seriálu Star Trek. V debatě o terorismu padne zmínka, že v roce 2024 došlo ke sjednocení Irska. Televize v době vyhroceného britsko-irského konfliktu epizodu raději nevysílaly. Dnes zájem o narážku na jednotné Irsko přitáhl úspěch nacionalistické strany Sinn Féin ve volbách do regionálního parlamentu v Severním Irsku.
5. 3. 2024|

Severní Irsko má premiérku strany, která by jednou chtěla sjednocení ostrova

Severní Irsko má novou předsedkyni vlády. Tato část Velké Británie se tak dočkala kabinetu celé dva roky od voleb. Historicky poprvé vládu povede zástupkyně strany Sinn Féin, která usiluje o sjednocení s Irskou republikou. Místní politici sestavení kabinetu dlouho blokovali. Přeli se kvůli brexitu, především kvůli novým pravidlům zavedeným po odchodu Spojeného království z Evropské unie.
5. 2. 2024|

Paul Givan podal demisi kvůli sporům o celní kontroly potravin z Británie

Premiér Severního Irska Paul Givan z Demokratické unionistické strany podal demisi kvůli sporům o pobrexitové celní kontroly potravin z Británie. Ministr zemědělství Edwin Poots nařídil kontroly zastavit, podle Londýna ale pokračují. Britský premiér Boris Johnson označil kontroly, které jsou součástí pobrexitového uspořádání, za „šílené“. Dublin i Brusel varují, že jejich ukončení by porušilo mezinárodní právo.
3. 2. 2022Aktualizováno3. 2. 2022, 19:06|