Irsko se sjednotí v roce 2024, předpověděl Star Trek. Lidé vidí souvislost s úspěchem severoirských nacionalistů

Na sociálních sítích sdílejí lidé konverzaci, která se odehrála mezi androidem Datem a kapitánem Picardem v jednom z dílů sci-fi seriálu Star Trek. V debatě o terorismu padne zmínka, že v roce 2024 došlo ke sjednocení Irska. Televize v době vyhroceného britsko-irského konfliktu epizodu raději nevysílaly. Dnes zájem o narážku na jednotné Irsko přitáhl úspěch nacionalistické strany Sinn Féin ve volbách do regionálního parlamentu v Severním Irsku.

Epizoda s názvem The High Ground (v české verzi Ušlechtilé důvody) se objevila zhruba v polovině třetí série seriálu Star Trek: Nová generace.

Ve Spojených státech se tato série vysílala v premiéře na přelomu roku 1989 a 1990, tedy shodou okolností v době, kdy se dosavadní pořádky v tehdejším Československu zásadně lámaly, a následující éra zaplavila televizní obrazovky v tuzemských obývácích řadou zahraničních seriálů. Včetně Star Treku. K českým divákům přiletěla hvězdná loď Enterprise „nové generace“ v roce 1994, na třetí sérii došlo o tři roky později.

V díle Ušlechtilé důvody se posádka pod velením kapitána Picarda připlete kvůli únosu doktorky Crusherové do politických sporů na planetě Rutia IV. Za činem stojí teroristická organizace Ansata, která usiluje o nezávislost na rutijské vládě. Picard upřednostňuje řešení mírovou cestou a náznak naděje zůstává i poté, co vůdce teroristů zastřelí šéfka policie.

Picard a Dat o terorismu

Když americká autorka sci-fi Melinda M. Snodgrassová usedla ke scénáři dílu Ušlechtilé důvody, netušila, jaký rozruch epizoda vyvolá. „Uvědomili jsme si to až později… a s tím už nic nenaděláte,“ uvedla v rozhovoru pro BBC. „Psát pro televizi je jako pokládat koleje pro vlak, který jede asi tři sta metrů za vámi. Opravdu nemáte čas zastavit,“ dodala.

Inkriminovaný výrok zazní ve scéně, v níž android Dat uvádí „sjednocení Irska v roce 2024“ jako příklad, kdy použití násilí vedlo k úspěšnému dosažení politického cíle. Zmiňuje také dosažení nezávislosti Mexika na Španělsku.

„Prošel jsem si historii ozbrojených povstání a ukázalo se, že terorismus je účinný způsob, jak prosadit politickou změnu,“ uvozuje zmíněné příklady Dat. „Ano, může být,“ odpovídá mu kapitán Picard, „ale nikdy jsem se nepřikláněl k teorii, že politická moc vyplývá z hlavně pistole.“

Data následně zajímá, jestli lze terorismus považovat za přijatelný, pokud jsou všechny možnosti mírového řešení vyčerpány. „S těmito otázkami se lidstvo potýká po celou historii,“ nedovede dát kapitán androidovi jasnou odpověď.

Raději nevysílat

Z hlediska děje seriálu zasazeného do let 2364 až 2370 mluví členové z Enterprise o více než tři století staré historii. V době vysílání epizody i v současnosti jde ale o zmínku víc než živou.

Po americké premiéře vzbudila epizoda takové znepokojení, že ji veřejnoprávní stanice v Británii a Irsku, tedy BBC a RTÉ ani nevysílaly. Satelitní stanice Sky údajně v roce 1992 pustila upravenou verzi, v níž byla klíčová scéna vystřižena. Podle záznamu v archivu BBC se epizoda na obrazovky v Británii dostala ale jen v roce 2007.

Rozhodnutí potenciálně problémový obsah neodvysílat odráží dobu, kdy v Severním Irsku stále zuřil krvavý konflikt, v němž jedním z hlavních protagonistů byla Prozatímní IRA. Radikální odnož Irské republikánské armády měla za cíl ukončit britskou nadvládu v Severním Irsku.

Referendum na dohled?

Nyní se píše rok 2024 a v únoru, po dvou letech dohadů, stanula v čele vlády Severního Irska Michelle O'Neillová. Ve funkci premiérky je první zástupkyní strany Sinn Féin, která se zasazuje o ukončení svazku s Británií, a naopak o sjednocení s Irskou republikou. Nacionalistická partaj původně vzešla z politického křídla IRA.

Na sociálních sítích lidé sdílí Datovu zprávu o sjednocení Irska v souvislosti s úspěchem Sinn Féin. O'Neillová předpokládá, že na referendum o irské jednotě dojde do deseti let. Její odhad se ale podstatně liší od postoje favorita na příštího britského premiéra, šéfa labouristů Keira Starmera, který prohlásil, že takové hlasování „není na dohled“.

Rok 2024 se zdál daleko

V době, kdy Snodgrassová scénář psala, si nemyslela, že by zmínka o sjednocení Irska mohla způsobit nějaké problémy. „Science fiction je nesmírně důležitá, protože umožňuje lidem diskutovat o obtížných tématech – ale s odstupem,“ říká. Rok 2024 se jí v té době zdál dostatečně daleko.

Paralela s tehdejší situací v Severním Irsku byla podle scenáristky záměrná. „Chtěla jsem se do toho pustit, diskutovat o tom, že kdo je pro jednoho bojovník za svobodu, je pro druhého terorista,“ uvedla autorka. Opírala se přitom o svá studia práv a historie. Uvědomuje si prý složitost otázky, jestli může být násilí někdy oprávněné. „Chtěla jsem říct: Pokud spolu mluvíme a nestřílíme, jsme na tom lépe,“ vyjádřila se v rozhovoru pro BBC.

Scéna, která se nikomu nezavděčí

Irský filmový kritik Donald Clarke s nadsázkou poznamenal, že popsaná scéna rozhovoru mezi Datem a Picardem je problematičtější, než se zdá.

„Žádná z frakcí se zde nemá za co postavit. Apologeti IRA pravděpodobně nebudou nakloněni tomu, aby android používal slovo ‚teroristický‘. Unionistům se nebude líbit představa, že sjednocené Irsko je neodvratné. Maoisté se budou na Picarda zlobit. Centristé se budou ohrazovat proti obecně pacifistickému člověku-stroji, který argumentuje účinností polovojenského povstání,“ píše v komentáři publikovaném v The Irish Times.

V roce 1992, kdy se měl díl Ušlechtilé důvody ve Spojeném království vysílat, zbývaly do příměří s IRA dva roky a další čtyři do takzvané Velkopáteční mírové dohody, která v Severním Irsku ukončila desítky let trvající konflikt.