TÉMA

Jiří Stivín

Při improvizaci je potřeba být jako Jarda Jágr, říká jubilant Jiří Stivín

Celý život mě nejvíce baví improvizace, přiznává Jiří Stivín. Nekonformní flétnista a hráč „na všechno, co má díru“ oslaví 23. listopadu osmdesáté narozeniny. Podle svých slov neřeší hudební styly, za důležitější považuje osobnost muzikanta.
22. 11. 2022|

Festival Struny podzimu se mění na Prague Sounds. Oslaví i osmdesátiny Jiřího Stivína

Festival Struny podzimu mění název na Prague Sounds. Letos od 23. října do 24. listopadu na něm vystoupí instrumentalista Nils Frahm, zpěvačka Laura Mvula, jazzové all-star kvarteto Redman – Mehldau – McBride – Blade, bubeník Makaya McCraven přezdívaný „beat scientist“, průkopníci akustického techna Brandt Brauer Frick Ensemble nebo jubilující legenda Jiří Stivín, oznámili organizátoři. Program 26. ročníku festivalu doplňují již dříve zveřejněný koncert ansámblu Snarky Puppy a sólový recitál mandolinisty Chrise Thileho.
1. 6. 2022|

V říjnu 1941 začaly masové deportace Židů z českých zemí. Výročí připomíná happening v Bubnech

Po přepadení Sovětského svazu v červnu 1941 zahájili nacisté holocaust, nejhrůznější genocidu 20. století. Po letech vytěsňování Židů ze společenského života bylo 16. října 1941 zahájeno i v Protektorátu Čechy a Morava takzvané „konečné řešení židovské otázky“. První transport, který nacisté před 80 lety vypravili z Prahy do Lodže, v sobotu připomíná happening na nádraží v pražských Bubnech. Uskuteční se již posedmé. Organizátoři akce s názvem Bubnování pro Bubny chtějí jejím prostřednictvím narušit nepatřičné ticho pasivního přihlížení událostem, které se stát neměly.
16. 10. 2021Aktualizováno16. 10. 2021, 18:18|