TÉMA

Inverze

Podzimní poklička, která přiklopila Česko. Teplotní inverze přinášejí problémy i působivé fotky

Podzim je spojený s jevem, kterému se říká teplotní inverze. Většinou trvá jen několik dní, ale ty dlouhodobější mohou obtěžovat v našich podmínkách i několik týdnů.
15. 11. 2022|

O prodlouženém víkendu přijde inverze, ale při slunečném počasí bude až 20 stupňů

Prodloužený poslední říjnový víkend bude v Česku provázet inverzní charakter počasí, meteorologové očekávají velké rozdíly v teplotách. Při mlze a nízké oblačnosti vystoupí nejvyšší odpolední teploty jen ke 13 stupňům Celsia, ale při slunečném počasí dosáhnou maxima až 22 stupňů. Srážek bude málo, předpověď do neděle očekává jen ojedinělé mrholení, vyplývá z aktuálních informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 12:43|

Ostrava vyvažuje literární Inverzi audiovizuálním Luftem

V Ostravě se aktuálně konají dvě přehlídky, které jsou příležitostí seznámit se se současnou uměleckou tvorbou. Inverze se zaměřuje na literaturu a poezii, Luft se prezentuje jako festival světla, videa a instalace.
31. 8. 2022|

Jako poklička nad hrncem. Podzimní i zimní inverze způsobují řadu problémů

Nad evropskými městy se v této roční době opět objevuje poklička, které se obecně a zjednodušeně říká inverze. Fenomén je ale mnohem složitější a zajímavější; jak popisuje text meteorologa ČT Michala Žáka, inverze zasahuje do lidského života velkým množstvím způsobů.
10. 11. 2021|