TÉMA

Helikoptéra

Podle advokátky byl Kellner po havárii vrtulníku na Aljašce asi dvě hodiny naživu, uklidňoval dalšího přeživšího

Český miliardář Petr Kellner byl po havárii vrtulníku na Aljašce v březnu roku 2021 nejméně dvě hodiny živý a snažil se uklidnit dalšího přeživšího, Čecha Davida Horvátha. Podle aljašského listu Anchorage Daily News to řekla Horváthova advokátka Tracey Knutsonová. Horváth jako jediný nakonec nehodu přežil. Kellnerova rodina požádala soud o prošetření nehody a možného zpoždění záchranných prací.
8. 4. 2023|

V bojích na východě Ukrajiny mají rozhodující slovo vrtulníky. Štáb ČT natáčel s jejich piloty

U Bachmutu na východě Ukrajiny pokračují tvrdé boje mezi ruskými okupanty a ukrajinskými obránci. Po celou dobu války jsou v této oblasti klíčovou součástí ukrajinské obrany také bojové vrtulníky. S jejich piloty natáčel zahraniční zpravodaj České televize Jan Šilhan.
29. 3. 2023|

Ukrajina létá i s českými vrtulníky, jejich použití však musela dlouho tajit

Mezi nejcennější techniku na frontě patří vrtulníky. Ukrajina od loňska využívá i několik českých – přesný počet tamní úřady tají. „Chlapci z Čech nám napsali přání k helikoptérám, které jsme dostali,“ přiblížil ukrajinský technik. Na kusu kartonu v ukrajinštině stálo: Na vítězství. Štáb České televize měl exkluzivní možnost jeden ze strojů natočit. Z bezpečnostních důvodů jsou některé záběry částečně rozostřené, aby se utajilo místo jejich pořízení.
27. 3. 2023|

NASA zveřejnila video rekordního letu na Marsu. Ingenuity urazila 704 metrů

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil video z rekordního letu helikoptérky Ingenuity, která je už více než rok na Marsu s robotickým vozítkem Perseverance. Při svém pětadvacátém letu začátkem dubna malý stroj urazil 704 metrů a letěl rychlostí 5,5 metru za sekundu.
29. 5. 2022|

Černý jestřáb už nepotřebuje lidského pilota. Software zvládne létat i v obtížných podmínkách

Vrtulník Black Hawk (neboli Černý jestřáb) vyráběný společností Sikorsky patří k těm nejověřejnějším strojům americké armády. Bylo jich vyrobeno přes čtyři tisíce kusů a plnily úkoly v mnoha částech světa. Teď se výzkumné agentuře DARPA podařilo helikoptéru vylepšit tak, že už nepotřebuje pilota.
10. 2. 2022|

Za oslňování policejního vrtulníku laserem dostal muž podmíněný trest

Okresní soud v Mladé Boleslavi uznal vinným muže, který v lednu opakovaně a úmyslně oslňoval zeleným laserem posádku policejního vrtulníku. Cizinec od soudu odešel s trestem ročního odnětí svobody s podmíněným odkladem na dva roky. Pro Českou televizi to uvedl místopředseda soudu pro věci trestní Martin Moc. Trestní příkaz je pravomocný.
9. 8. 2021|

Nezvěstný vrtulník s Kellnerem nahlásil provozovatel stroje až po dvou hodinách

Společnost provozující vrtulník, při jehož pádu zahynulo v sobotu na Aljašce pět lidí včetně podnikatele Petra Kellnera, upozornila záchranáře na nezvěstný stroj až dvě hodiny poté, co helikoptéra přestala vysílat satelitní trasovací signál. Uvedli to vyšetřovatelé z amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB), kteří nyní zjišťují, proč se tak stalo a zda nehodu původně přežil kromě snowboardisty Davida Horvátha i někdo další. Horváth je stále ve vážném stavu v místní nemocnici.
31. 3. 2021|

Vrtulníček Ingenuity na Marsu vzlétne na začátku dubna, oznámila NASA

Malá výzkumná helikoptéra Ingenuity na povrchu Marsu zřejmě poprvé vzlétne začátkem dubna. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), podle něhož by v případě úspěchu šlo o milník srovnatelný s prvním letem objektu těžšího než vzduch na Zemi, který roku 1903 předvedli bratři Wrightové.
24. 3. 2021|