TÉMA

FSV UK

Rusko tvrdí, že zničilo části dvou systémů Patriot. Kyjev mluví o maketách

Ruské síly zlikvidovaly dvě odpalovací zařízení pro raketové systémy země-vzduch Patriot v ukrajinské Oděské oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk ale v sobotu večer uvedl, že Rusové zasáhli na dvou místech makety. Podobná tvrzení válčících stran nelze nezávisle ověřit. Ukrajina dlouhodobě žádá spojence o další prostředky k posílení ochrany nebe, kde má Moskva převahu. V pátek obdržela už třetí systém Patriot z Německa.
09:30Aktualizovánopřed 13 h hodinami|

V Pásmu Gazy hrozí hladomor až milionu lidí, humanitární pomoc se tam dostává těžko, říká expert Záhora

U Chán Júnisu, kde Izrael zahájil nové bojové operace, je humanitární situace naprosto katastrofická. Podle výzkumného pracovníka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jakuba Záhory to ale není jen v posledních dnech, ale už několik desetiletí. „Opravdu tam reálně hrozí hladomor statisícům, možná i milionu lidí na malém území,“ uvedl ve vysílání ČT24.
22. 1. 2024|

„Ukrajina nevítězí, pouze se efektivně brání,“ mírní optimismus Kofroň

Přestože Ukrajina podle Jana Kofroně z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy zvládla první půlrok války lépe, než čekal, byly tam i milníky, kdy se o ukrajinský osud obával. Zmínil, že ho až šokovalo, jak rychle zpočátku postupovaly ruské jednotky na jihu země.
24. 8. 2022|