Rusko tvrdí, že zničilo části dvou systémů Patriot. Kyjev mluví o maketách

Ruské síly zlikvidovaly dvě odpalovací zařízení pro raketové systémy země-vzduch Patriot v ukrajinské Oděské oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk ale v sobotu večer uvedl, že Rusové zasáhli na dvou místech makety. Podobná tvrzení válčících stran nelze nezávisle ověřit. Ukrajina dlouhodobě žádá spojence o další prostředky k posílení ochrany nebe, kde má Moskva převahu. V pátek obdržela už třetí systém Patriot z Německa.

Střely Iskander zničily odpalovací zařízení nedaleko přístavu Južne v Oděské oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany s tím, že útok úspěšně cílil také na ukrajinskou radarovou stanici.

Podle agentury Reuters není jasné, kdy mělo k úderu dojít. Video zveřejněné ministerstvem na Telegramu ukazuje exploze za denního světla v neobydlené oblasti poblíž pobřeží a objekty je obtížné identifikovat. Kyjev na ranní tvrzení Moskvy nereagoval a Reuters podotkl, že zprávu nemohl nezávisle ověřit.

Stanice BBC na svém ruskojazyčném webu upozornila na sobotní příspěvek na Telegramu ukrajinského letectva, kde jeho velitel uvedl, že Rusové zaútočili iskandery, ale zasáhli makety. Zveřejnil přitom videa z ruských kanálů podporujících invazi. Záběry se podle BBC podobají tomu, co v neděli publikovalo ruské ministerstvo.

„Letiště Dolhinceve (Krivyj Rih) a okres Južne (Oděská oblast) – personál vzdušných sil úspěšně provedl pasivní obranná opatření. Děkujeme všem, kteří pomáhají s kvalitními modely letadel a systémů protivzdušné obrany,“ napsal Oleščuk, který zároveň prohlásil, že ani jedna strana ze zřejmých důvodů nehovoří o svých ztrátách, ale rozhodl se učinit výjimku. „Abych společnosti vysvětlil, že ne vše je tak jednoznačné,“ napsal k ruským záběrům.

Ukrajinské letectvo na Telegramu uvedlo, že nepřítel zaútočil v noci dvěma balistickými střelami Iskander a třinácti útočnými drony z Kurské oblasti, přičemž ukrajinská protivzdušná obrana všechny bezpilotní letouny zničila. O osudu iskanderů se nezmiňuje.

BBC podotýká, že šéf správy Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak sdělil, že terčem raketového útoku bylo v noci město Pavlohrad, počet střel neupřesnil. Na místě podle něj nejsou žádné oběti.

Zpravodajka ČT Stomatová k situaci na frontě (zdroj: ČT24)

Také Ukrajina v poslední době intenzivně útočí na cíle na ruském území. Od řady západních zemí už dostala zelenou použít k takovým úderům jimi dodané rakety. Ruské úřady vyhlásily v neděli výjimečný stav v části Voroněžské oblasti, kde podle nich trosky dronu spadly na sklad, v němž začaly explodovat výbušniny.

Nedostatek patriotů

Rusko v posledních měsících vytrvale útočí na civilní cíle a ukrajinskou infrastrukturu. K jejich ochraně by měl přispět i třetí systém Patriot dodaný z Německa. List Financial Times dříve napsal, že Ukrajina má přinejmenším čtyři funkční patrioty, mimo jiné od USA nebo právě od Berlína. Kromě toho dostala od spojenců i jiné protiletecké komplety.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj koncem května při návštěvě Madridu žádal o další systémy s argumentem, že významně pomohou jeho silám čelit ruským vzdušným úderům. Ukrajina podle něj potřebuje nejméně dalších sedm těchto systémů, aby se mohla účinně bránit. Kyjevu pomohou také západní stíhačky F-16, které by měl obdržet od spojenců ještě během léta.

Politický geograf Jan Kofroň: Ukrajina na řadě míst musí ustupovat (zdroj: ČT24)

Dílčí ruské úspěchy na frontě

Situace na frontě je stále spíše statická, Ukrajinci se na většině míst brání, v některých oblastech se ale Rusům daří mírně postupovat, uvedl politický geograf Jan Kofroň z FSV UK. „Primárně jde o oblast, která je západně od města Avdijvka, od které jsou Rusové dnes už nějakých deset, třináct kilometrů a postupně se jim daří dostávat dále, byť za cenu velkých ztrát,“ poznamenal expert.

Druhou oblastí je nově okolí města Toreck. „Jak z jihu, tak z východu zde došlo v uplynulých dvou až třech týdnech k tomu, že se Rusům podařilo poměrně překvapivě postoupit tu o dva, tu o čtyři kilometry, město se asi postupně stane budoucím bojištěm,“ míní Kofroň.

Naopak u Časiv Jaru Rusové v posledních měsících postupovali denně spíše jen v řádu metrů. „Je to docela významná křižovatka, která svou roli hraje hlavně v tom, že po jeho získání se asi Rusové pokusí dostat ke Kosťantynivce, která by jim potom mohla otevírat brány směrem na Slavjansk a Kramatorsk, což bude jejich logický cíl. Na druhou stranu Časiv Jar zdaleka ještě nepadl a Ukrajinci se tam brání mnohem déle, než bychom si o dva měsíce zpět mysleli,“ hodnotí expert.