Rusové zničili část ukrajinských systémů Patriot, tvrdí některá zahraniční média

Některá média informují, že Rusové zničili dvě ukrajinská odpalovací zařízení systému protivzdušné obrany Patriot u města Pokrovsk v Doněcké oblasti. Ozbrojené síly Ukrajiny se k tomu nevyjádřily, zatímco Institut pro studium války (ISW) upozornil, že dosud nezískal důkaz, který by to potvrdil. Bylo by to poprvé za dva roky plnohodnotné ruské invaze, kdy by se Rusům podařilo najít a zničit odpalovací zařízení systému Patriot. Zahraniční zpravodajské portály zároveň informovaly, že z bojů byly údajně vyřazeny i tři salvové raketomety HIMARS využívané ukrajinskou armádou.

Novinář deníku Bild Julian Röpcke uvedl na síti X, že odpalovací zařízení Patriot byla od sebe vzdálena deset metrů a „byla zaparkovaná dost dlouho na to, aby na ně Rusko mohlo odpálit balistické střely“. K závěru, že Rusové zničili Patrioty, došel i polský military bloger WarVehicleTracker, který poskládal dohromady dostupné analýzy a obrazový materiál. WarVehicleTracker úder na systém protivzdušné obrany lokalizoval k obci Serhijivka, která leží nedaleko Pokrovska.

ISW informace o zničení ukrajinských Patriotů rozporuje. Institut připomněl, že ruské ministerstvo obrany zveřejnilo 9. března záběry, na nichž údajně ruské síly raketami Iskander zasáhly ukrajinské odpalovací zařízení protivzdušné obrany S-300 právě poblíž Pokrovska v Doněcké oblasti. Podle ISW ruští military blogeři později šířili tato videa s tvrzením, že ruské síly zničily odpalovací zařízení protivzdušné obrany Patriot. 

Na záběrech, které zobrazovaly následky úderu, jsou údajně vidět zničené německé nákladní automobily MAN KAT1, které lze využít v logistice nebo jako nosič právě pro odpalovací zařízení protivzdušné obrany Patriot, dodal ISW.

Patrioty na Ukrajině slaví úspěchy

Systém Patriot snadno sestřeluje ruské rakety Iskander, ale dokáže to pouze tehdy, když jsou jeho baterie rozmístěny a v pohotovosti, nikoliv během přesunu mezi pozicemi, upozornil portál časopisu Forbes.

Podle serveru není jasné, proč ukrajinské posádky zasaženého systému protivzdušné obrany neměly během přesunu vlastní krytí. Dodal, že je možné, že ukrajinské letectvo je příliš vytížené na to, aby uchránilo ukrajinská města, pozemní jednotky a zároveň své vlastní síly.

„Pokaždé, když Ukrajina ztratí nějaký kus techniky, například tank Abrams, případně Leopard nebo odpalovací zařízení HIMARS, je to vykreslováno jako fatální zásah bojeschopnosti Ozbrojených sil Ukrajiny. Skutečnost je taková, že ve válce dochází ke ztrátám. Klíčové vybavení musí sloužit svému primárnímu účelu, a proto hrozí jeho ztráta – jinak nemá smysl ho vlastnit,“ upozornil server Kyiv Post.

Forbes připomněl, že za poslední měsíc sestřelily ukrajinské Patrioty až desítku stíhacích bombardérů ruského letectva, čímž otupily vzdušnou převahu Moskvy.

Počet Patriotů na Ukrajině

Ukrajinský sbor protivzdušné obrany, který je pod kontrolou letectva, má k dispozici tři baterie Patriotů a čtyři náhradní odpalovací zařízení. Dvě baterie a dvě náhradní odpalovací zařízení pocházejí z Německa, jednu baterii darovaly Spojené státy americké a dvě odpalovací zařízení Nizozemsko.

Baterie MIM-104 Patriot se skládá z velitelského stanoviště, radaru a čtyř až osmi odpalovacích vozidel. Každé z odpalovacích zařízení má čtyři komory, ve kterých jsou rakety různého typu. Jedná se například o rakety určené k sestřelování nepřátelských balistických střel nebo protiletadlovou munici určenou k likvidaci letadel a vrtulníků, doplnil server Ukrainska pravda

Forbes spočítal, že v případě, že se potvrdí informace o ztrátě dvou odpalovacích zařízení, Ukrajinci ztratili sedm až třináct procent z celkového počtu svých odpalovacích zařízení Patriot v závislosti na tom, kolik odpalovacích platforem mají v jednotlivých bateriích Patriot.

Zasažená vozidla HIMARS 

Rusům se také podařilo zničit nebo poškodit tři odpalovací vozidla HIMARS, které na Ukrajinu dodaly USA, uvádějí zprávy serverů Forbes a Newsweek. Moskva během uplynulých měsíců opakovaně tvrdila, že se jí podařilo zničit tuto techniku, ale v tomto případě se jedná o první potvrzený případ, který je podložený obrazovým materiálem a informuje o něm několik zahraničních zpravodajských portálů nezávisle na sobě.

Podle Forbes ruský dron zpozoroval ukrajinský systém HIMARS a jeho podpůrná vozidla u obce Nykanorivka v Doněcké oblasti, asi čtyřicet kilometrů od frontové linie. Následně techniku zasáhla ruská raketa – pravděpodobně hypersonická střela Iskander odpalovaná ze země.

„Není jasné, proč HIMARS stál na volném prostranství za bílého dne. Jediná ukrajinská jednotka vybavená systémy HIMARS, tedy 27. raketová dělostřelecká brigáda, obvykle operuje za úsvitu nebo za soumraku a udržuje svá vozidla v pohybu a v úkrytu, pokud nejsou na palebné misi,“ napsal Forbes.

Newsweek dodal, že se v únoru objevily na sociálních sítích záběry, které ukazovaly dvě poškozená odpalovací vozidla M142 HIMARS při opravě v USA. Zdálo se, že jedno poškodily šrapnely a druhé údajně utrpělo těžké poškození kabiny a přišlo na jedné straně o kolo. 

Lze tedy předpokládat, že Rusko vyřadilo z boje celkem tři odpalovací vozidla systému HIMARS. USA jich na Ukrajinu věnovaly devětatřicet, připomněl Newsweek.