TÉMA

Filharmonie

ÚOHS nepravomocně zrušil výběrové řízení na stavbu koncertního sálu v Brně

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil zadávací řízení na stavbu Janáčkova kulturního centra v Brně přibližně za 2,4 miliardy korun. Uvedl to mluvčí úřadu Martin Švanda. Janáčkovo kulturní centrum má sloužit jako velký koncertní sál pro Filharmonii Brno. Podle plánů města by se mělo začít stavět letos.
29. 2. 2024|

Vltavská filharmonie bude přístupná od střechy po hladinu řeky. Zvedne to cenu stavby

Novou studii Vltavské filharmonie představilo ve čtvrtek dánské studio Bjarke Ingels Group (BIG). Počítá se v ní s napojením k pražskému nábřeží i větším množstvím zeleně. Reagovali tím na připomínky k původnímu návrhu. Stavba se tak ale o několik miliard korun prodraží. V únoru by na základě studie měly začít projektové práce pro povolení stavby.
25. 1. 2024|

Olomoučtí radní podpořili sloučení divadla a filharmonie se zachováním obou orchestrů

Olomoučtí radní podpořili sloučení dvou významných kulturních institucí, Moravského divadla a Moravské filharmonie, a to při zachování dvou orchestrů. Rozhodli tak na základě varianty doporučené experty. Ředitel Moravské filharmonie Jonáš Harman k ní má ale výhrady. Znamenala by podle něj i propuštění pracovníků obou institucí. Navržený postup radní doporučí ke schválení zastupitelům 15. prosince.
22. 11. 2023|

Ostravské Sady Milady Horákové se promění v centrum setkávání. Původně tam byly hřbitovy

Druhý největší park v Ostravě – Sady Milady Horákové – se od základů promění. Vítězem soutěže na jeho revitalizaci se stalo studio Míza architekti, kteří chtějí prostranství výrazně oživit. V parku vznikne kavárna s vyhlídkou, kulturní louka a spousta dalších prvků. Vedle Sadů Milady Horákové má v budoucnu vzniknout také nová koncertní hala a nedaleko i Centrum digitalizace a vědy se zázemím pro Moravskoslezskou vědeckou knihovnu.
23. 2. 2023|

Stavba filharmonie je o krok blíž. Praha podepsala smlouvu s projektanty

Zástupci Prahy a dánského architektonického studia Bjarke Ingels Group v úterý podepsali smlouvu na vypracování projektové dokumentace plánované filharmonie u metra Vltavská. Vyjde na 1,02 miliardy korun bez DPH. Architekti nyní budou mít devět měsíců na finální dopracování studie, do kterého se bude moci zapojit i veřejnost. Objekt bude podle červnového odhadu stát 9,4 miliardy korun. Stavět se podle plánu města má od roku 2027, hotovo má být o pět let později.
11. 10. 2022|

Plzeň zvažuje dva prostory pro nové sídlo filharmonie. Hudebníci ale mají výhrady

Kulturní dům Peklo nebo areál DEPO2015 jsou místa, kde by mohla sídlit Plzeňská filharmonie. České televizi to řekla náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková (ANO). Současné sídlo v budově Českého rozhlasu, které filharmonie využívá od jeho postavení v roce 1946, není vhodné. Chybí mu totiž koncertní sál. Pro většinu vystoupení je instituce nucena pronajímat externí prostory, nejčastěji sál Měšťanské besedy v Plzni.
26. 2. 2022|

Nová koncertní síň nemá ambice být opera v Sydney, ale aspoň Prahu by změnit chtěla

V Sydney, Hamburku nebo Reykjavíku stojí koncertní domy, které by se mohly stát inspirací pro novou českou koncertní síň. Vltavská filharmonie má být nejen reprezentativním sídlem České filharmonie a současným kulturním centrem, ale také se od ní očekává, že „nakopne“ proměnu zanedbaného území Bubny-Zátory. Zatím ale ještě neexistuje ani na papíře.
9. 4. 2021|

Na rakousko-uherském bále. Zlínští filharmonici se s tanečníky Hradišťanu přenesli do 19. století

Obvykle tichý skleník kroměřížské Květné zahrady se proměnil v koncertní sál. Zlínští filharmonici tam společně s tanečníky Hradišťanu představili tance národů bývalého Rakouska-Uherska. Oslavili tak Evropský rok kulturního dědictví.
20. 9. 2018|